DAS: Ryanair komt gedupeerde reiziger onvoldoende tegemoet

Rechtsbijstandsverzekeraar DAS krijgt momenteel veel vragen over de geannuleerde vluchten van prijsvechter Ryanair. De budgetmaatschappij schrapte onlangs behoorlijk wat vluchten, omdat het kampt met een tekort aan piloten. De verzekeraar is van mening dat Ryanair de gedupeerde onvoldoende tegemoet komt.
Ryanair zou gedupeerde reizigers niet voldoende compensatie bieden volgens rechtbijstandsverzekeraar DAS

Ryanair zou gedupeerde reizigers niet voldoende compensatie bieden volgens rechtbijstandsverzekeraar DAS

Ryanair schrapte onlangs een hoop vluchten, omdat het bedrijf geen beschikking had over een piloot. Duizenden reizigers werden hierdoor gedupeerd en konden niet of veel later pas vertrekken. De prijsvechter biedt als compensatie nu de ticketkosten terug te storten en biedt gedupeerder reizigers een kortingsvoucher. Dat is niet genoeg aldus verzekeraar DAS. Dagelijks ontvangen zij vragen, of men hiermee genoegen moet nemen of niet.

Compensatie overmacht situatie

Luchtvaartmaatschappijen zijn bij een overmacht situatie niet verplicht om gedupeerde reizigers een financiële compensatie aan te bieden. Van overmacht wordt gesproken als het bijvoorbeeld extreem slecht weer betreft. Het tekort aan piloten is geen vorm van overmacht aldus de rechtsbijstandsverzekeraar.

“Het is een organisatorisch probleem van Ryanair. De gevolgen kunnen niet worden afgeschoven op de passagiers. Van overmacht is pas sprake als de oorzaak van de annulering compleet buiten de luchtvaartmaatschappij ligt.”

In het geval van een geannuleerde vlucht dient de luchtvaarmaatschappij ervoor te zorgen dat op zo kort mogelijke termijn een nieuwe vlucht wordt geregeld. Meestal is dit de volgende vlucht, maar soms ook een extra vlucht of worden passagiers omgeboekt naar een andere maatschappij. Een ander optie is het geld terugvragen zodat er een nieuw ticket gekocht kan worden. De luchtvaartmaatschappij dient niet alleen voor een nieuwe vlucht te zorgen, ook zijn zij aansprakelijk voor bijvoorbeeld de kosten van een niet gebruikte huurauto, eventuele extra overnachtingen etc. DAS is daarom ook van mening dat de prijsvechter onvoldoende over de brug komt met zijn compensatie.

Gepubliceerd op 10 oktober 2017 om 8:00 uur in de categorie rechtsbijstandverzekering.