Diefstalstijging motoren

Motoren zijn steeds populairder. Zo ook onder dieven. Slecht nieuws dus voor verzekeraars. In het eerste half jaar van 2017 werden er zo’n 10% meer motoren gestolen, zo is gebleken uit diefstalcijfers van de Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit (AVc).
In de eerste helft van 2017 zijn er meer motoren gestolen en minder teruggevonden.

In de eerste helft van 2017 zijn er meer motoren gestolen en minder teruggevonden.

Het volledige rapport wordt binnenkort door de AVc gepubliceerd. In dit rapport is ook te lezen dat juist andere motorvoertuigen minder vaak gestolen worden. De diefstalstijging van motoren staat dan ook volledig in contrast met alle andere voertuigen. Naast een stijging van het aantal diefstallen, daalt binnen deze categorie ook het aantal teruggevonden motoren van 18,2 procent in 2016 naar 13,6 procent in 2017.

Motoren ontmanteld

Het vermoeden bestaat bij AVc dat motoren na diefstal steeds vaker ontmanteld worden. De losse onderdelen worden daarna verkocht via het internet. “Pas kwamen we op 161.000 motoronderdelen uit. Van het merk Ducati bijvoorbeeld kwamen we maar liefst 9.000 advertenties tegen. Als je weet dat er vorig jaar 56 gestolen en slechts twee zijn teruggevonden, dan worden onze vermoedens al snel bevestigd.” Aldus Titus Visser, directeur AVc.

Verzekering

Wanneer je jouw motor WA + (beperkt) casco hebt verzekerd, dan valt diefstal van de motor onder de dekking van de motorverzekering. Wel moet je om in aanmerking te komen voor een vergoeding voldoen aan bepaalde voorwaarden. Welke dat zijn? Dat kan je lezen in de polisvoorwaarden van je verzekeraar!

Gepubliceerd op 17 juli 2017 om 9:00 uur in de categorie motorverzekering.