Directe verzekering als toekomstige autoverzekering

Het Verbond van Verzekeraars onderzoekt in verband met de technologische ontwikkelingen of een directe verzekering tot de mogelijkheden behoort, waarbij schade direct wordt uitgekeerd in tegenstelling tot uitkering van schade bij de huidige autoverzekering.
Autoverzekering krijgt door voortschrijdende technologie vorm in directe verzekering

Autoverzekering krijgt door voortschrijdende technologie vorm in directe verzekering

De toenemende technologie in auto´s zorgt ervoor dat er ook op een andere manier naar autoverzekeringen moet worden gekeken. Met betrekking tot de aansprakelijkheid en verkeersveiligheid komen er andere risico´s en uitdagingen aan de orde. In de nabije toekomst zullen er volgens het Verbond van Verzekeraars dan ook nieuwe verzekeringsproducten ontwikkeld moeten worden doordat de huidige autoverzekering niet afgestemd zal zijn op alle technologische ontwikkelingen.

Verkeersverzekering

Verbond van Verzekeraars gaat onderzoek doen naar de mogelijkheid en haalbaarheid van een directe verzekering. Het gaat dan om een verkeersverzekering, waarbij de schade van de verzekerde direct na het indienen van een claim door de eigen verzekeraar zal worden afgehandeld. De slachtoffers hebben voordeel bij deze verkeersverzekering doordat de schade en zeker op het gebied van letselschade op een efficiëntere en snellere manier kan worden afgehandeld.

De afhandeling van letselschade zal met de directe verzekering sneller kunnen worden afgehandeld dan op dit moment als er een claim wordt ingediend via de autoverzekering, zoals die nu bestaat. Bij de verkeersverzekering is niet alleen letselschade verzekerd, maar ook de schade aan het voertuig van de verzekerde. Uiteraard zal het wel nodig zijn om met beperkingen in de schadeposten rekening te houden om de directe verzekering ook betaalbaar te kunnen houden.

Het grote verschil met de bestaande autoverzekering is dat bij de eventuele toekomstige directe verzekering het slachtoffer direct bij de eigen verzekeraar een schadeclaim kan indienen en de schade vergoed kan krijgen. Bij de huidige autoverzekeringen is er sprake van de dader die een schadevergoeding moet betalen aan de slachtoffer en kan het slachtoffer niet direct bij de eigen verzekeraar terecht om de schade vergoed te krijgen. De huidige situatie neemt vaak veel tijd in beslag en dat zal bij een directe verzekering niet meer het geval zijn.

Zelfsturende personenwagen

De technologische ontwikkelingen die in auto´s worden doorgevoerd, gaan bijzonder snel en er moet dan ook al rekening gehouden worden met de toekomst, waarin zelfsturende personenwagens een rol gaan spelen. Als het zover is dat er zelfrijdende wagens de weg op gaan, dan willen degene die in de auto wordt vervoerd uiteraard ook volledig verzekerd zijn en niet alleen voor schade aan de auto, maar ook voor personenschade.

Aangezien er niet meer van een bestuurder kan worden gesproken in een zelfrijdende wagen, geldt dat de persoon dan in een positie kan worden ingedeeld die overeenkomt met die van een inzittende. Bij zelfrijdende auto´s die betrokken raken bij een ongeluk zal de aansprakelijkheid ook op een andere manier vorm krijgen, want bij het ontbreken van een bestuurder kan de bestuurder niet aansprakelijk worden gesteld.

Het rijgedrag van de bestuurder speelt bij de huidige autoverzekering uiteraard wel een belangrijke rol, bijvoorbeeld ten aanzien van de no-claimkorting. Ook in dat kader zal er door verzekeraars nagedacht moeten worden over een andere invulling van de inhoud van de autoverzekering.

Gepubliceerd op 23 november 2015 om 13:18 uur in de categorie autoverzekering.