Dubbele premie voor honderdduizenden overstappers van zorgverzekering

In de maand december heeft een groot aantal verzekeraars bij verzekerden die de zorgverzekering hebben opgezegd toch nog een premie geïnd voor de eerste maand van het nieuwe jaar.
Veel consumenten krijgen dubbele afschrijving voor zorgverzekering

Veel consumenten krijgen dubbele afschrijving voor zorgverzekering

Er zijn honderdduizenden verzekerden met een zorgverzekering die naar een andere zorgverzekeraar zijn overgestapt, waarbij de oude verzekeraar voor de maand januari de premie voor de zorgverzekering heeft geïnd. Deze groep consumenten betaalt nu dubbel premie, want ook de nieuwe zorgverzekeraar int de premie voor de maand januari.

Dubbele rekening zorgverzekering
Dat de oude verzekeraar de premie nog heeft geïnd, komt onder andere doordat er sprake is van het automatisch incasseren, waarvoor de opdracht al halverwege de maand december aan de banken wordt gegeven. Een groot aantal verzekerden is aan het einde van de maand december pas overgestapt naar een nieuwe zorgverzekeraar en krijgt daardoor met een dubbele rekening voor de zorgverzekering te maken.

Overigens wordt het bedrag dat door de oude zorgverzekeraars is geïnd wel weer teruggestort, maar het is nog niet duidelijk op welke termijn dat gebeurt. Zo heeft VGZ de premies die achteraf ten onrechte zijn geïnd weer teruggestort en zal Achmea het komend weekend daarop actie ondernemen.

Overstappen nog mogelijk
Het is nog altijd mogelijk om over te stappen van zorgverzekering als de bestaande polis uiterlijk op de laatste dag van het jaar van 2013 is opgezegd. Degene die de bestaande zorgverzekering tijdig heeft opgezegd, kan nog de hele maand januari gebruiken om op zoek te gaan naar een andere basisverzekering en eventueel daarbij een aanvullende zorgpolis afsluiten. De zorgverzekering zal in deze situatie dan met terugwerkende kracht ingaan op 1 januari 2014.

Gepubliceerd op 6 januari 2014 om 14:51 uur in de categorie zorgverzekering. Geactualiseerd op 29 juni 2016 om 11:33 uur.