Eerste autoverzekering voor zelfrijdende auto’s gelanceerd

De Britse verzekeraar Adrian Flux beweert de eerste te zijn die een autoverzekering heeft ontwikkeld voor zelfrijdende auto’s. De nieuwe autoverzekering is speciaal ontwikkelt voor automobilisten in het Verenigd Koninkrijk die al een auto hebben met autonome rijeigenschappen, zoals ‘self-parking’ en Tesla’s Autopilot.
Britse verzekeraar lanceert autoverzekering voor (semi-) autonome auto's

Britse verzekeraar lanceert autoverzekering voor (semi-) autonome auto's

Het zal mogelijk nog enkele jaren duren voordat volledig zelfrijdende auto’s te koop zijn voor het grote publiek. Toch hebben veel automobilisten al een grote hoeveelheid elektronica in de auto, waarbij de controle over het voertuig deels wordt overgenomen. Denk daarbij aan ‘self-parking’, ABS en de Autopilot in Tesla auto’s. De Britse verzekeraar Adrian Flux beweert nu ’s werelds eerste autoverzekering voor zelfrijdende auto’s te hebben ontwikkeld. Bestuurders in het Verenigd Koninkrijk die al gebruik maken van autonome functies in de auto kunnen de autoverzekering afsluiten. Het bedrijf wil met de nieuwe verzekering helpen om meer vertrouwen en duidelijkheid te bieden rondom de lopende de discussie over aansprakelijkheid. Daarnaast moet de lancering zorgen voor een punt van discussie voor de verzekeringssector.

Uitbreiding standaard autoverzekering
In theorie zou bij een ongeluk in ‘onbemande modus’ het voertuig aansprakelijk zijn in plaats van de bestuurder. Steeds meer nieuwe auto’s hebben autonome veiligheidstechnologie aan boord, die in bepaalde situaties de controle of beslissing nemen ten behoeve van de bestuurder. Verwacht wordt dat deze technologie steeds vaker wordt ingebouwd in nieuwe auto’s. De nieuwe autonome/zelfrijdende polis is een uitbreiding van de standaard autoverzekering. Daarbij wordt er rekening gehouden met een aantal nieuwe scenario’s:

  • Verlies of schade in geval van mislukte installatie van software updates en/of beveiligingspatches in de auto. Binnen 24 uur zou de eigenaar hierover in kennis moeten worden gesteld door de fabrikant of software leverancier.
  • Verlies of schade bij satelliet storing/uitval die van invloed zijn op navigatiesystemen.
  • Verlies of schade veroorzaakt door het niet kunnen gebruiken van de handbediening (storing) om een botsing of een ongeval te vermijden, welke wordt veroorzaakt door het besturingssysteem, navigatiesysteem of andere mechanische defecten.
  • Verlies of schade wanneer de auto wordt gehackt, of wanneer een poging tot hack resulteert in verlies of schade.

Eerder liet Tesla CEO, Elon Musk, al weten dat volledig autonome/zelfrijdende voertuigen binnen enkele jaren technisch haalbaar zijn. Toch zijn er nog andere overwegingen om rekening mee te houden voordat men overgaat tot verkoop voor het gehele publiek. Hoe verzekeraars omgaan met deze nieuwe technologie is zo’n hindernis, terwijl de wetgeving door de overheid nog een ander belangrijk struikelblok vormt.

Recente onderzoeken lieten al zien dat zelfrijdende auto’s in de toekomst kunnen leiden tot 80 procent minder auto-ongelukken. Inmiddels worden in het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten al steeds meer testen met zelfrijdende auto’s door de regering ondersteund. Het lijkt vooralsnog een kwestie van tijd voor de eerste zelfrijdende auto’s worden verkocht. De nieuwe autoverzekering van Adrian Flux is dan ook voornamelijk bedoeld om het debat en discussie rondom de kwestie van aansprakelijkheid en autonome technologie te stimuleren.

Gepubliceerd op 14 juni 2016 om 15:39 uur in de categorie autoverzekering.