Festivalseizoen van start: zijn mijn spullen verzekerd?

Het festivalseizoen is weer van start gegaan. Met festivals als Pinkpop, Lowlands, Mysteryland en de Zwarte Cross voor de deur iets om naar uit te kijken. In eerste instantie zal je niet direct denken aan verzekeringen. Toch is het belangrijk goed verzekerd te zijn, een ongeluk zit namelijk in een klein hoekje!
Zorg voor een goede dekking tijdens het festivalseizoen

Zorg voor een goede dekking tijdens het festivalseizoen

Een festivalbezoek kan enkele risico’s met zich meebrengen. Denk bijvoorbeeld aan diefstal of beschadiging van je telefoon, tent, camera, zonnebril of kleding. Dit is natuurlijk uitermate vervelend en je wilt niet dat dit de festivalpret bederft. Met het oog op verzekeringen zijn er een aantal zaken waar je rekening mee kunt houden. Daarnaast kun je de risico’s van diefstal of schade natuurlijk zelf ook voor een deel beperken. Maar het kan natuurlijk ook voorkomen dat je net op de bril van je buurman bent gaan staan. Hoe zit het in dat soort gevallen met de verzekering? Welke schade kan ik bijvoorbeeld wel of niet claimen?

Inboedelverzekering

Spullen die je meeneemt naar het festivalterrein zijn soms gedekt onder de inboedelverzekering. Dat is niet altijd het geval, aangezien je wel buitenshuisdekking moet hebben. Met de buitenshuisdekking zijn je spullen namelijk ook buiten het huis verzekerd. Om er zeker van te zijn dat buitenshuisdekking hebt is het goed van te voren nog eens de polisvoorwaarden door te nemen. Vaak moeten er bij diefstal van spullen wel braaksporen aanwezig zijn.

Zakkenrollerij komt ook geregeld voor op festivals, hier ben je echter nooit voor verzekerd. Bij alle verzekeringen geldt altijd wel dat je goed op je spullen moet letten. Laat je spullen dus niet zomaar ongedeerd achter. Ook zijn acties die je onder invloed van bijvoorbeeld alcohol of drugs verricht niet verzekerd.

Reisverzekering
Het claimen op een reisverzekering bij festivals is vaak alleen mogelijk wanneer je minstens één overnachting hebt geboekt. Verzekeraars willen hier soms een rekening van hebben en/of een bankafschrift. Wanneer je in Nederland verblijft kun je met de bagagedekking op jouw reisverzekering schade claimen. Vaak heb je wel een eigen risico en bij kostbare spullen, zoals telefoon, tablet en camera is meestal sprake van beperkte dekking.

Daarnaast moet je er rekening mee houden dat diefstal zonder braaksporen of diefstal uit een niet afgesloten en onbewaakte tent vaak niet verzekerd is met de reisverzekering. Verlies van spullen, zoals een weekendtas of kampeerspullen is wel verzekerd. Voorkom verrassingen en check voor vertrek je polisvoorwaarden. Hierin staat precies vermeld wat de verzekeraar wel of niet vergoed.

Bij het bezoeken van een festival in het buitenland is het van belang te zorgen voor een goede reisverzekering. In geval van diefstal of bij beschadiging van de bagage ben je dan namelijk verzekerd. Ook ben je met de reisverzekering gedekt wanneer je medische kosten maakt die niet door de basisverzekering worden vergoed. Ga je vaker per jaar naar meerdaagse festivals? Sluit dan een doorlopende reisverzekering af.

Festivalseizoen: zijn mijn spullen verzekerd?

Telefoonverzekering
Veel mensen sluiten bij de aankoop van een telefoon een telefoonverzekering af maar vergeten vervolgens dat ze deze hebben. Wanneer er iets gebeurt met je telefoon en je hebt een losse telefoonverzekering, dan kun je het beste schade of diefstal claimen op deze verzekering. Je kunt je afvragen of het wel slim is om je ‘nieuwe’ iPhone of Samsung (of andere smartphone) mee te nemen naar een festival. Mocht je nog een oudere telefoon hebben liggen dan is het wellicht verstandig deze mee te nemen. Daarnaast is het de vraag of een smartphone- of telefoonverzekering wel de hoge premie waard is.

Wat te doen bij schade?
Controleer van te voren goed hoe je verzekerd bent. Zo kun je er voor zorgen dat wanneer er iets gebeurt je een goede dekking hebt en niet voor onverhoopte kosten of verrassingen komt te staan. Bij schade of diefstal is het belangrijk dit zo snel mogelijk te melden bij de betreffende verzekeraar. Daarnaast is het verstandig op bij diefstal aangifte te doen bij de politie. In veel gevallen wil een verzekeraar een kopie of bewijs van aangifte hebben.

Mocht je van plan zijn met de auto naar een festival te gaan en deze daar te parkeren. Dan is het mogelijk dat iemand anders tegen jouw geparkeerde auto aanrijdt. Bij een festivalterrein kun je namelijk niet altijd netjes parkeren. Eventueel kun je in dat geval een beroep doen op het Waarborgfonds Motorrijtuigen. De schade moet dan wel door een auto zijn gemaakt en er moeten getuigen zijn.

Tips

  • Zorg voor een doorlopende annuleringsverzekering. Bij ernstige ziekte van jezelf of familie kan het voorkomen dat je niet naar het festival kunt gaan. In sommige gevallen krijg je dan de gekochte entreekaartjes vergoed.
  • Bekijk de polisvoorwaarden van je inboedelverzekering. Mocht het mogelijk zijn dan kun je er voor kiezen om buitenshuisdekking extra toe te voegen op je inboedelverzekering. Daarnaast heb je ook inzicht in wat er wel of niet vergoed wordt door de verzekeraar.
  • Mocht je vaker per jaar meerdaagse festivals bezoeken, dan kan het interessant zijn een doorlopende reisverzekering af te sluiten.
  • Vaak is diefstal zonder braaksporen niet vergoed. Laat daarom dure spullen niet onbeheerd achter.
  • Acties die je onder invloed van bijvoorbeeld alcohol of drugs verricht zijn niet verzekerd. Ook schade door roekeloos gedrag valt hieronder.
  • Het kan zijn dat je per ongeluk schade aan andermans spullen veroorzaakt. In dat geval kan de aansprakelijkheidsverzekering uitkomst bieden. Zorg ervoor dat je een aansprakelijkheidsverzekering hebt afgesloten.
  • Haal na thuiskomst meteen je bagage uit de auto. Mochten je spullen worden gestolen, dan zijn deze vaak wel verzekerd maar er geldt vaak een beperkte vergoeding voor diefstal uit de auto.
  • Laat kostbare spullen die je niet direct nodig hebt thuis.

Gepubliceerd op 2 juni 2015 om 15:23 uur. Geactualiseerd op 29 juni 2016 om 11:01 uur.