Google stuwt innovatie verzekeraars

Zoekgigant Google oefent druk uit op de traditionele verzekeraars. Niet alleen vanuit technologisch oogpunt, maar vooral ook vanuit structureel oogpunt. Verzekeraars zullen dan ook de veranderende vraag en behoefte van consumenten moeten gebruiken om verder te kunnen innoveren binnen de verzekeringsbranche.
Innovatie binnen de verzekeringsbranche

Innovatie binnen de verzekeringsbranche

Het is een rode draad binnen bijna elke industrie: innovatie ontstaat vanuit groeiende behoeften en verwachtingen van consumenten met daarnaast hevige concurrentie. De verzekeringsbranche is echter voor tientallen jaren beschermd gebleven van externe concurrentie. Verzekeringen zijn dan ook een complexe aankoop waar ingewikkelde systemen achter hangen en steeds veranderende wettelijke eisen. Nu Google sinds begin dit jaar ook van start is gegaan met de verkoop van autoverzekeringen, dwingt het verzekeraars te innoveren.

Of Google nu slaagt of niet, maakt weinig verschil: het feit dat de zoekgigant zich roert binnen de verzekeringsbranche is een ‘wake-up call’ voor verzekeraars. Het toenemende aantal startups en tech bedrijven binnen deze sector zorgen er tevens voor dat traditionele verzekeraars moeite hebben het hoofd boven water te houden. Google heeft er al eerder voor gezorgd dat tal van industrieën werden verstoord, zoals binnen gezondheid, reizen, navigatie en nu dan ook verzekeringen. Dit wordt voornamelijk toegeschreven aan de dominante rol van Google.

Eenvoud en gemak

De constante innovatie van Google komt voort uit een eenvoudig maar effectief idee – het elimineren van een onnodige extra stap (of stappen) in het zoekproces, en het geven van gemak en eenvoud voor consumenten. Google wordt door hen gezien als een bekend en vertrouwd merk. In 2014 verscheen het rapport ‘Strategy Meets Action’, waaruit blijkt dat twee derde van de verzekeringsklanten een product van een ander bedrijf zou overwegen, anders dan van een verzekeraar. Daarbij zou 23 procent van de respondenten kiezen voor een online service provider zoals Google.

Google heeft als groot voordeel dat zij een uniek inzicht hebben in het gedrag van de jongere generatie. Daar waar traditionele verzekeraars zich vertrouwd moeten maken met hun nieuwe klanten, die vaak worden beschouwd als ongeduldig, veeleisend en veel gebruik maken van social media. Het gebruiksgemak is dan ook van doorslaggevende rol in het gehele proces. Dat blijkt ook uit onderzoek van Celent waarbij minder dan 10 procent van de Noord-Amerikanen een financieel product kiest gebaseerd op betere resultaten. In plaatst daarvan geeft de overgrote meerderheid de voorkeur aan eenvoud (26%) en gebruiksgemak (26%) bij het nemen van een beslissing. Jongeren kiezen dus eerder voor snel en eenvoudig, zelfs al is het niet het beste resultaat.

Volgens Stephanie Cuthbertson, group product manager van Google Compare, hebben sinds de lancering in maart dit jaar, miljoenen mensen gebruik gemaakt van Google om offertes voor een verzekering op te vragen. Daarbij zou naar eigen zeggen meer dan de helft een goedkopere verzekering aangeboden hebben gekregen dan bij de huidige verzekeraar.

Nieuwe tech-bedrijven helpen niet alleen de innovatiekracht vanuit technologisch oogpunt te verbeteren, maar zorgen daarnaast ook voor een innovatie cultuur binnen de verzekeringsindustrie. Op die manier kan men de toenemende vraag van consumenten rond aankopen en klantenservice ervaring voorblijven. Tussenpersonen en verzekeraars hebben veel financiële expertise, maar deze kennis zal worden verspild wanneer zij geen manier vinden om deze kennis op een moderne manier te integreren, een manier die aansluit op de behoefte van consumenten.

Gepubliceerd op 4 augustus 2015 om 12:13 uur.