Herfstvakantie: denk om de reisverzekering en autoverzekering

De herfstvakantie breekt bijna weer aan en dit jaar gaan er ongeveer 1,4 miljoen Nederlanders weg tijdens deze vakantie. Het is belangrijk om daarbij te denken aan de reisverzekering, maar eventueel ook aan de autoverzekering in verband met winterbanden en pechhulp.
Ga goed verzekerd op reis tijdens de herfstvakantie

Ga goed verzekerd op reis tijdens de herfstvakantie

Of er nu sprake is van een weekend weg in de herfstvakantie of een hele week, het is altijd belangrijk dat de reis goed is verzekerd. Dat geldt evengoed voor een verblijf in Nederland in een hotel, appartement of bungalowpark als voor een zonvakantie in het buitenland. NBTC Holland Marketing heeft berekend dat er 1,4 miljoen mensen vakantie gaan vieren tijdens de herfstvakantie. Daarvan blijven er 750.000 in Nederland en vertrekken er 650.000 naar het buitenland.

Reisverzekering voor herfstvakantie

De vakantie is waarschijnlijk al geboekt door degene die er in de herfstvakantie tussen uit gaan, maar dat wil nog niet zeggen dat er ook altijd nagedacht is over het afsluiten van een reisverzekering. Het is verstandig om dat wel te doen. Een deel van de vakantiegangers zal een doorlopende reisverzekering hebben en zich geen zorgen hoeven maken.

Een ander deel zal onverzekerd op vakantie gaan en dan is er nog een deel die nu tot het bewustzijn komt, dat het toch wel verstandig is om een reisverzekering te nemen. Die laatste groep heeft de keuze uit een kortlopende reisverzekering en uit een doorlopende reisverzekering.

Kortlopend of doorlopend?

Er kan simpelweg gesteld worden dat als de herfstvakantie de komende tijd de enige vakantie is, dat het voordelig is om een kortlopende polis af te sluiten. Als al bekend is dat er in de kerstvakantie ook een reis wordt gemaakt of in de voorjaarsvakantie van het volgende jaar, dan kan overwogen worden om de keuze voor een doorlopende variant van de reispolis te maken. Dat zal in de meeste gevallen namelijk voordeliger zijn.

Bovendien biedt dat extra voordelen, want zo hoeft er niet meer voor elke trip worden nagedacht over het verzekeren van de reis. Daar is dan namelijk al over nagedacht en het is ook geregeld. Bij het afsluiten van een korte of doorlopende reisverzekering zijn een aantal aspecten van belang, namelijk de dekking en de premie.

Dekking en premie reisverzekering

De dekking is natuurlijk het belangrijkste aspect, want niemand heeft wat aan een lage premie als de reisverzekering geen dekking blijkt te bieden voor bepaalde risico’s en situaties. Bij het afsluiten van een reisverzekering zijn een aantal kosten standaard gedekt, maar de inhoud daarvan kan nog wel per verzekeraar verschillen. Er zijn namelijk verzekeraars die een uitgebreidere basisdekking bieden en waarbij er bijvoorbeeld al sprake is van een wintersportdekking.

Een dekking voor geneeskundige kosten wordt aangeraden, want daarmee worden de kosten gedekt die niet vanuit de basisverzekering in Nederland worden vergoed. Als de herfstvakantie in een land wordt doorgebracht, waar men aan onderwatersport wil gaan doen, dan kan daarvoor een extra dekking worden afgesloten. Zo zijn er tal van dekkingen waar een keuze uit kan worden gemaakt, waarbij rekening gehouden kan worden met onder meer de vakantiebestemming en het vakantiedoel, zoals onderwatersport.
 

Herfstvakantie: denk aan reisverzekering en autoverzekering
 

Autoverzekering en herfstvakantie

In Duitsland is de eerste sneeuw alweer gevallen en vakantiegangers die in de herfstvakantie naar Duitsland gaan, doen er goed aan om met de weersomstandigheden rekening te houden. Het is namelijk verplicht om de auto van banden te voorzien die zijn afgestemd op de weersomstandigheden. Indien er in Duitsland sprake is van ijzel, gladheid door vorst, sneeuw of sneeuwmodder dan moet er gereden worden met winterbanden.

Er is overigens geen vaste periode, want het rijden met winterbanden is afhankelijk van de actuele weersomstandigheden. Indien er niet met winterbanden wordt gereden tijdens winterse omstandigheden en er wordt een ongeluk veroorzaakt, dan kan dat gevolgen hebben voor de aansprakelijkheid in relatie tot de autoverzekering. Een bestuurder kan dan door de rechter in Duitsland nalatig worden geacht.

In relatie tot de autoverzekering en de herfstvakantie is er nog een aandachtspunt en dat is om na te gaan of er ook sprake is van pechhulp in het buitenland. Het is een prettig idee om niet onverzekerd op vakantie te gaan om zo bij noodsituaties en pech met de auto niet de vakantie te hoeven afbreken. Bij het afsluiten van een autoverzekering kan voor de module pechhulp worden gekozen. Dit is een aanvullende dekking en de voorwaarden kunnen per verzekeraar verschillen.

Overigens behoort het ook tot de mogelijkheden om bij de reisverzekering voor een extra module in de vorm van pechhulp te kiezen als er met de auto op vakantie wordt gegaan. Voorkom dan wel dubbele verzekering.

Gepubliceerd op 15 oktober 2015 om 14:32 uur.