Herhaalinbraken komen steeds vaker voor

Inbrekers keren vaak binnen korte tijd weer terug om nogmaals in te breken. Dat blijkt uit cijfers van het Centrum voor Verzekeringsstatistiek van het Verbond van Verzekeraars. Deze deed een onderzoek naar zogeheten herhaalinbraken.
Steeds vaker wordt er binnen een jaar nogmaals ingebroken in dezelfde woning alsdus het Verbond van Verzekeraars

Steeds vaker wordt er binnen een jaar nogmaals ingebroken in dezelfde woning alsdus het Verbond van Verzekeraars

In een analyse naar het zogeheten herhaalinbraken van het Centrum voor Verzekeringsstatistiek (CVS) valt te lezen dat tussen 2012 en 2016 maar liefst 8 procent van de inbraken plaatsvond op een adres waar de dief al eerder had toegeslagen. Directeur Schade Leo de Boer vindt het aantal opvallend hoog en ernstig. Ook vanuit slachtofferhulp Nederland wordt de ontwikkeling van zogenoemde herhaalinbraken bevestigd.

Donkere dagen

Inbrekers slaan voornamelijk toe in de maanden met een ‘r’, ook wel de wintermaanden genoemd. Volgens de analyse ligt de herhaaltijd van inbraken op gemiddeld een jaar, maar in bijna de helft van de gevallen is dit tijd een stuk korter. Een inbraak brengt een grote impact met zich mee. Buiten de schade aan de woning en de vermissing van spullen, wat vaak vergoed wordt uit de inboedel- en/of opstalverzekering, is het gevoel van veiligheid weg. Vooral wanneer er sprake is van een herhaalinbraak.

Verzekeraars roepen consumenten daarom massaal op om preventieve maatregelen te nemen tegen inbraken. Neem bijvoorbeeld eens je hang- en sluitwerk onder de loep, zorg voor goede verlichting rondom de woning en maak een bewoonbare indruk wanneer je voor langere tijd afwezig bent. Wil je het inbraakrisico echt verkleinen dan kan je ook een Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW) aanvragen.

Gepubliceerd op 9 november 2017 om 9:00 uur in de categorie opstalverzekering.