Het risico van de zzp'er

Steeds meer werknemers gaan - al dan niet noodgedwongen - aan de slag als zzp'er. Vrijheid, geen loondienst, flexibiliteit... zolang er opdrachten zijn is het leven van een zzp'er heel mooi. Veel van hen zien de risico's echter over het hoofd.
Vooral ZZP'ers in de bouw lopen een risico.

Vooral ZZP'ers in de bouw lopen een risico.

Zo pleitte de belangenorganisaties voor zzp'ers in de bouw onlangs voor een verplicht spaarfonds voor zzp'ers. Dit spaarfonds zou door de overheid gecreëerd moeten worden. Het idee van Zelfstandigen Bouw is dat de bouw-zzp'er dan fiscaal vriendelijk kan sparen voor perioden van arbeidsongeschiktheid en de oudedag.

Vooral in de bouw ligt het risico van arbeidsongeschiktheid op de loer. Daarom zijn zzp'ers in deze sector normaal gesproken vrij goed verzekerd tegen te gevolgen van arbeidsongeschiktheid. Nu het echter slechter gaat met de opdrachten, wordt het betalen van die arbeidsongeschiktheidsverzekering (aov) voor velen een probleem. De inkomsten worden minder, terwijl de premie van de aov alleen maar stijgt. Dat heeft ook te maken met het feit dat de goedkope 'budgetproducten' van de markt verdwijnen. Toezichthouder AFM is daar blij mee, omdat deze verzekeringen vaak een slechte dekking kenden met veel uitsluitingen.

Niet verzekerd zijn voor arbeidsongeschiktheid betekent voor een zzp'er simpelweg geen inkomen als hij ziek wordt. Dat is voor een paar dagen of weken misschien wel op te vangen, maar een langdurige ziekte kan voor grote financiële problemen zorgen. Om die te voorkomen wil Zelfstandigen Bouw dus een spaarfonds met belastingvoordeel.

Dat spaarfonds kan dan ook direct gebruikt worden voor het pensioen. De ruime 400.000 zzp'ers in Nederland blijken minder pensioen op te bouwen dan mensen in loondienst. En er zijn er veel die helemaal niets geregeld hebben. Dat kan later behoorlijke problemen opleveren. De politiek wil daarom onderzoeken of een collectieve pensioenverzekering voor zzp'ers lonend is.

Gepubliceerd op 16 april 2013 om 10:54 uur.