Hoe ziet de autoverzekering er over 5 jaar uit?

Eerder waren er al plannen van verzekeraars om op basis van het rijgedrag van automobilisten de premie van de autoverzekering te laten bepalen. Naast het rijgedrag lijkt ook de introductie van de zelfrijdende auto de verzekeringsmarkt te gaan beïnvloeden. Wat gaan deze ontwikkelingen straks doen met de premie van de autoverzekering?
Technologische trends zullen de premie van de autoverzekering gaan beïnvloeden

Technologische trends zullen de premie van de autoverzekering gaan beïnvloeden

De premie van de autoverzekering kan er wellicht over 5 jaar wel eens heel anders uitzien. Nieuwe ontwikkelen zullen namelijk ook voor de verzekeringsbranche veranderingen met zich mee gaan brengen. Plannen van verzekeraars zouden al klaarliggen om de premie te bepalen op basis van het rijgedrag. Daarnaast lijkt de introductie van de zelfrijdende auto ook niet lang meer op zich wachten. Maar wat gaan deze nieuwe ontwikkelingen doen met de premie van de autoverzekering? Gaan we straks veel meer minder betalen?

Zelfrijdende auto zorgt voor premieverhoging

In 2010 begon Google al met het experimenteren met de zelfrijdende auto. Inmiddels zijn vele automerken, zoals Ford, Volvo en Mercedes ook bezig met deze nieuwe technologie. De Engelse vergelijkingssite Gocompare verwacht dat mensen zonder zelfrijdende auto straks meer premie moeten gaan betalen. Het systeem van een zelfrijdende auto zou volgens onderzoek vele malen veiliger zijn en het risico op schade daardoor aanzienlijk verminderen.

Aansprakelijkheid

Hoe minder schade er geclaimd wordt, hoe meer geld een verzekeraar over heeft. Maar wie is er schuldig als een ongeluk plaatsvindt? Moet de eigenaar van de zelfrijdende auto een autoverzekering hebben, of wordt straks de fabrikant aansprakelijk gehouden? Problemen op het gebied van aansprakelijkheid zullen in het geval van schade opgelost moeten worden. Gocompare verwacht dat de technologie gebruikelijker gaat worden en dat verzekeraars hun verzekeringsproducten en bijbehorende polissen zullen moeten aanpassen.

Minder premie en schadeclaims

De zelfrijdende auto gaat volgens de vergelijkingssite minder schadegevallen veroorzaken. Hierdoor zal de verhouding tussen premie en risico gaan verschuiven. Dit zal op langere termijn grote consequenties hebben voor autoverzekeraars. Ook zouden de plannen van verzekeraars om de hoogte van de premie te bepalen op basis van het rijgedrag, het aantal schadeclaims verminderen. Bestuurders zullen zich daardoor meer bewust worden van het rijgedrag. Dit leidt dan niet alleen tot een lagere premie, maar mogelijk ook tot minder schadegevallen.

Toekomst autoverzekering

Dat deze nieuwe technologieën de verzekeringsbranche gaan beïnvloeden lijkt een kwestie van tijd. Voor een groot deel zal het ook afhangen hoe wij als consumenten gaan reageren op deze veranderingen. Het Verbond van Verzekeraars heeft met het lanceren van het ‘Innovatielab’ al een belangrijke stap gezet. Het lab moet het innovatieve vermogen van verzekeraars gaan vergroten. De verzekeringssector zal namelijk ook moeten inspelen op technologische en sociale trends. Als deze technologische trends doorzetten zullen we wellicht over 5 jaar minder premie betalen voor de autoverzekering.

Gepubliceerd op 4 augustus 2014 om 16:53 uur in de categorie autoverzekering.