Interpolis wil snelheid van eigen organisatie stimuleren

Verzekeraar Interpolis wil de snelheid van de eigen organisatie stimuleren om goed te kunnen inspelen op technologische verandering en innovatie. De verzekeraar experimenteert dan ook met virtual reality (VR), wearables, blockchain en apps om niet alleen achteraf te kunnen analyseren, maar ook vooraf te kunnen voorspellen.
Hoe gaat Interpolis om met technologische verandering en innovatie?

Hoe gaat Interpolis om met technologische verandering en innovatie?

Strateeg en innovatiemanager Bob van Leeuwen en business consultant Jeroen Bartelse van Interpolis hebben tegenover Marketingfacts een interessant beeld geschept van hoe Interpolis omgaat met technologische verandering en innovatie. Verzekeraars willen liever voorkomen dan verzekeren. Nieuwe technologieën, zoals virtual reality en wearables maken het voor verzekeraars mogelijk data niet alleen achteraf te analyseren, maar ook vooraf zaken te kunnen voorspellen. Dat brengt echter ook enkele valkuilen met zich mee. Uit het artikel van Marketingfacts hebben wij enkele interessante zaken gehaald.

Virtual Reality (VR)
Voorheen was virtual reality vaak nog dure hardware en was er nog weinig op de markt. De enorme groei van smartphones heeft ervoor gezorgd dat bijvoorbeeld een Oculus Rift, HTC Vive en Samung Gear VR betaalbaarder zijn geworden. Volgens Bartelse zit er wel degelijk potentie in het medium, maar moeten mensen deze virtuele werkelijkheid eerst zelf ervaren en beleven. Van Leeuwen, verantwoordelijk voor innovatie, wil deze technologieën dan ook verkennen, testen en bij succes breed in de organisatie beschikbaar maken. Interpolis heeft inmiddels een eerste echte VR-demo ontwikkelt: ‘Blijf in Bedrijf’. Een simulatie waarbij de gebruiker gevaar moet herkennen en daar vervolgens naar moet handelen.

“Dat varieert van een brandje in de loods tot een incorrect opgebouwde stelling waarop een wankele doos staat. Het echte doel is dat je via een VR-omgeving bijvoorbeeld een verzekeringsagent, accountmanager of andere klanten kan trainen in het herkennen van bedrijfsrisico’s… Met VR proberen we die beleving mobiel te maken en zo voor meer mensen beschikbaar te maken. Preventie speelt pas als er iets is gebeurd bij mensen. Maar je wilt mensen er juist vooraf mee bekendmaken, VR kan die beleving stimuleren door het zo echt mogelijk te maken”, aldus van Leeuwen.


Het VR-onderdeel draagt volgens de innovatiemanager en business consultant bij aan ‘voorkomen is beter dan verzekeren’. Toch moet het middel volgens van Leeuwen nooit het doel zijn. Als er dingen zijn die nu werken, dan hoeft VR hier niet voor worden vervangen. Virtual reality hoeft dan ook niet per se een grote doorbraak te zijn. “Experimenteren en erachter komen dat het niets is, is ook een belangrijke les”, zo stellen Van Leeuwen en Bartelse.

Verzekeraar Interpolis experimenteert met technologische verandering en innovatie
Apps en wearables
Naast virtual reality houdt Interpolis zich ook bezig met andere innovaties. Recent was er bij het bedrijf een neuroloog op bezoek die een apparaat introduceerde dat stress kan detecteren. Bartelse laat dan ook weten dat de verzekeraar de mogelijkheden bekijkt om apps te vertalen naar wearables, zoals een Apple Watch. Ook hier staat ‘voorkomen is beter dan verzekeren’ centraal. “Ook rond een technologisch complex onderwerp als de blockchain bouwen we een proeftuin. Gewoon om te kijken hoe je een verzekeraar bouwt op basis van dit concept”, zo zegt Van Leeuwen tegenover Marketingfacts.

Toch is niet alles qua technologie, zoals wearables of VR, voor verzekeraars ook direct inzetbaar. Verzekeraars hebben namelijk ook nog een maatschappelijk rol en het geven van korting op basis van vrijgegeven data kan bijvoorbeeld ook voor ongelijkheid zorgen. Bartelse: “Verzekeraars kunnen kortingen bieden op premies op basis van je activiteit, gemeten met een Fitbit. Dat klinkt marketingtechnisch gezien heel gaaf. En in eerste instantie misschien ook wel voor een consument. Aan de andere kant heb je als verzekeraar ook een maatschappelijke rol. Solidariteit is daarin belangrijk. Verzekeren op basis van data uit wearables kan dus ook ongelijkheid in de kaart spelen. Daar moeten wij heel scherp op zijn en positie in kiezen.”

Smartphone gebruik tijdens het rijdenRecent liet Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) nog in een rapport weten dat de AutoModus app van Interpolis bijdraagt aan een veiliger rijgedrag. Tijdens het onderzoek gaf 74 procent van de deelnemers aan dat de app helpt om smartphonegebruik tijdens het rijden te verminderen. Vanwege het succes heeft de verzekeraar nu besloten de app gratis aan te bieden. Voor de test zou 44 procent van de gebruikers weleens een bericht lezen tijdens het rijden. Na de test was dit aantal nog maar 22 procent. De verzekeraar hoopt met de app het verkeer veiliger te maken en verkeerschades, als gevolg van smartphonegebruik achter het stuur, met 25 procent te verminderen.

Verder laat Bartelse weten dat een zelfrijdende auto er al snel aan komt en grote impact heeft op het bedrijf en het businessmodel. Daarnaast gaat Internet of Things (IoT) ook voor grote veranderingen zorgen. Dit schept echter wel mogelijkheden voor verzekeraars, door al deze data kunnen zij namelijk vaker vooraf zaken voorspellen en niet alleen data achteraf analyseren.

Snelheid eigen organisatie stimuleren
Volgens Van Leeuwen en Bartelse is het belangrijk dat Interpolis experimenteert met nieuwe innovaties en technologieën. Het is dan ook belangrijk de snelheid van de eigen organisatie te stimuleren om te kunnen inspelen op deze technologische verandering en innovatie. Verzekeraars zouden zichzelf dan ook adaptiever moeten maken en inspiratie van buiten naar binnen moeten trekken.

Van Leeuwen: “Startups bewegen nou eenmaal sneller dan grotere organisaties als de onze. We moeten onszelf adaptiever maken ten opzichte van de buitenwereld. Bijvoorbeeld door zelf intern startups te bouwen en een samenwerking met Startup Bootcamps te organiseren en inspiratie van buiten naar binnen te trekken.” Interpolis bekijkt dan ook welke nieuwe data gebruikt kan worden en vervolgens welke positie de verzekeraar hierbij inneemt.

Gepubliceerd op 23 maart 2016 om 11:39 uur. Geactualiseerd op 16 november 2016 om 11:36 uur.