Wat zou James Bond betalen voor een autoverzekering?

Gister ging wereldwijd de nieuwe James Bondfilm Spectre in première. Mr. Bond, Daniel Craig, rijdt zoals in vorige Bondfilms ook het geval was, in bolides waar de meesten van ons alleen maar van kunnen dromen. Maar wat zijn de kosten van de autoverzekering voor deze wagens en is het überhaupt mogelijk deze te verzekeren?
James Bond maakt met zijn rijgedrag weinig kans bij verzekeraars

James Bond maakt met zijn rijgedrag weinig kans bij verzekeraars

Veel fans kijken al maanden uit naar de première van de nieuwe Bondfilm Spectre. Gister was het dan eindelijk zo ver. Recensenten waren lyrisch over de opvolger van Skyfall. James Bond, gespeeld door Daniel Craig, rijdt op de set in verschillende dure bolides, zoals een Aston Martin DB10, Jaguar C-X75, Land Rover Defender en Range Rover Sport SVR. Kwik Fit Insurance Services zocht uit wat het zou kosten qua autoverzekering om deze dure auto’s te verzekeren. Mocht Bond deze bolides in de prak rijden, dan zullen verzekeraars in ieder geval tot 1,5 miljoen pond moeten uitbetalen.

James Bond heeft inmiddels al menig wat auto’s versleten in crashes tijdens de films. Verzekeraars staan dan ook niet te springen om Bond’s risico’s te dekken. Kwik Fit Insurance Services berekende wat het zou kosten aan premie om zijn bolides te verzekeren. De duurste auto in Spectre is de Jaguar C-X75, die Bond gebruikt in Rome. De kosten voor het verzekeren van deze auto zouden neerkomen op ruim 123.500 Britse pond (GBP). Mocht de bolide total loss raken dan zou de ‘pay-out’ rond de £ 750.000 liggen. De premie van de autoverzekering voor de Aston Martin DB10 ligt wat lager, op een ‘schamele’ £ 20.000. Mocht deze auto crashen dan kan hij rekenen op een uitkering van £ 600.000.

De Land Rover komt op ongeveer £ 9000 om te verzekeren, met een schade-uitkering van meer dan £ 35.000. Voor de Range Rover bedraagt de premie rond de £ 11.000, met een potentiële uitbetaling van £ 93.450. In het slechtste geval is er dus sprake van £ 1.5 miljoen aan verzekeringsschade. De kans dat James Bond een verzekeraar vindt die zijn risico wil dekken, is dan ook erg klein.

Kan James Bond een autoverzekering krijgen?

Waar Kwik Fit berekende wat de kosten van de autoverzekering zouden zijn, gingen andere marktexperts er vanuit dat James Bond onverzekerbaar is. Hiervoor werden de volgende argumenten gegeven:

  • Bond is vaak betrokken bij achtervolgingen waarbij de snelheid flink kan oplopen. De verkeersveiligheid en het grote risico dat hij crasht zijn dus zeker niet uit te sluiten. Daarnaast is het grote aantal verkeersongevallen in zijn eerdere films reden tot bezorgdheid bij verzekeraars.
  • Zijn auto’s hebben vaak gespecialiseerde modificaties, zoals schietstoelen, machinegeweren en zelfs amfibisch vermogen. Al deze modificaties vormen dan ook een aanzienlijk risico. Het wordt ook een hele opgave om ‘gelijkwaardig’ vervangend vervoer te vinden in geval een bolide van hem gerepareerd moet worden.
  • Wij gebruiken huisadressen voor het berekenen van premies. James Bond zal wellicht een adres gebruiken op een exotische locatie waar geen dekking wordt geboden.
  • Bond drinkt wel erg vaak Vodka Martini, dat doet vermoeden dat hij een lakse houding heeft ten aanzien van rijden onder invloed.
  • Kan een spion wel zijn echte naam geven? Zo niet, dan zou er sprake zijn van verzekeringsfraude door het opgeven van een valse naam.

De kans dat James Bond daadwerkelijk wordt geaccepteerd door een verzekeraar, is met bovenstaande punten nog een stuk kleiner geworden. Ook in het geval van een rijgedragverzekering (pay-how-drive-verzekering) zal Bond waarschijnlijk laag scoren en flink wat extra premie moeten betalen voor zijn autoverzekering. Vooralsnog blijft Bond een nachtmerrie voor verzekeraars.

Gepubliceerd op 27 oktober 2015 om 14:02 uur in de categorie autoverzekering. Geactualiseerd op 25 februari 2016 om 17:36 uur.