Kans op autoschade in winter 60% hoger

De meeste kans op autoschade vindt plaats in de wintermaanden. Volgens onderzoek van de ANWB is de kans op autoschade in de winter 60% hoger dan in de zomer. Vooral gladheid is een belangrijke oorzaak van schade. Daarnaast zitten veel automobilisten gespannen achter het stuur tijdens het rijden onder winterse omstandigheden.
De kans op autoschade is in de wintermaanden fors hoger

De kans op autoschade is in de wintermaanden fors hoger

Ook bij een zachtere winter is de kans op autoschade groter dan in de zomer. Toch is dat nog altijd 30% lager dan bij een strenge winter. Ruim 87% van de automobilisten geeft aan gespannen achter het stuur te zitten tijdens het rijden met winterweer. Uit het onderzoek van de ANWB blijkt vooral dat door gladheid de meeste autoschades ontstaan. 34% van de respondenten heeft aangegeven wel eens autoschade opgelopen te hebben tijdens winters weer. Naast gladheid worden ook sneeuw, regen, rijden in het donker en verblinding door laagstaande zon genoemd als meest voorkomende autoschades.

Logischerwijs komen automobilisten in de winter eerder in een situatie waarbij men de auto niet (helemaal) onder controle heeft. Volgens het onderzoek zijn de vijf meest voorkomende schades die automobilisten oplopen tijdens de winter:

  • Eenzijdige aanrijding (16%)
  • Parkeerschade (9%)
  • Botsing met een andere auto (8%)
  • Kop/staartbotsing (5%)
  • ​Ruitschade (5%)

Ook heeft Multiscope, die het onderzoek voor ANWB heeft uitgevoerd, cijfers verzameld van in hoeverre het weer bepalend is voor schades:

  • Gladheid (61,8%)
  • Sneeuwval (13,6%)
  • Regenval (11,1%)
  • Rijden in het donker (8,9%)
  • Laagstaande zon (7,5%)

Er is ook een verschil opgemerkt tussen mannen en vrouwen bij het rijden in winterweer. Mannen zouden namelijk minder onzeker zijn achter het stuur, maar veroorzaken ook meer autoschade dan vrouwen. Van de mannelijke automobilisten rijdt 39% schade in de winter en onder de vrouwen slechts 28%. Het is dan ook aan te raden om in de winter voorzorgsmaatregelen te nemen. Naast een goede autoverzekering zijn ijskrabbbers, antivries en winterbanden aan te raden. Uiteraard kan een iets voorzichtigere rijstijl tijdens winterse omstandigheden ook de kans op autoschade verlagen.

Eerder liet Carglass nog weten dat het aantal ruitschades door het winterweer is toegenomen met 50%. De Wegenwacht van de ANWB liet ook weten flink meer pechgevallen te signaleren tijdens de wintermaanden. Bekijk ook eens onze 7 tips voor het rijden bij gladheid.

Gepubliceerd op 16 februari 2016 om 15:07 uur.