Klanten bij goedkopere zorgverzekeraar vaker tevreden

Goedkopere zorgverzekeraars scoren volgens onderzoek van ZorgWijzer.nl beter dan dure verzekeraars. De service van een dure zorgverzekeraar is dus niet per definitie beter dan die van een goedkopere. Dat blijkt uit onderzoek onder 30 verzekeraars en meer dan 3.500 klantbeoordelingen.
Klanttevredenheid zorgverzekeraars wordt niet hoger bij duurdere zorgpremie

Klanttevredenheid zorgverzekeraars wordt niet hoger bij duurdere zorgpremie

Consumenten die een zorgverzekering hebben afgesloten bij een duurdere zorgverzekeraar omdat men dan betere service verwacht, komen van een koude kermis thuis. Zo blijkt uit onderzoek van vergelijkingssite ZorgWijzer onder 30 zorgverzekeraars. De conclusies uit het rapport tonen aan dat er geen verband is tussen de klanttevredenheid van zorgverzekeraars en de hoogte de zorgpremie. Integendeel, klanten die een lagere premie voor de zorgverzekering betalen beoordelen hun verzekeraar zelfs beter. Ondanks dat de aanvullende voorwaarden per verzekeraar kunnen verschillen, is de basisverzekering bij iedere zorgverzekeraar gelijk.

Waar veel consumenten in de veronderstelling zijn dat duurdere zorgverzekeraars beter scoren op het gebied van klantenservice, declaraties en overige zaken, gaat dit echter in dit geval niet op. De 15 goedkoopste zorgverzekeraars behalen een gemiddeld klantcijfer van 7,8 en de 15 duurdere verzekeraars een 7,5. Wat dat betreft is het verschil niet heel erg groot. ZorgWijzer bestempelt PNOzorg als beste zorgverzekeraar met een score van 8,6. De enige zorgverzekeraar die een rapportcijfer onder 7 heeft gekregen is De Amersfoortse. De verzekeraar haalde ‘slechts’ een 6,4. Het klantcijfers is gebaseerd op de gemiddelde beoordeling van de onderdelen: premie, service, zorgkeuze en aanvullende verzekering.

Grote premieverschillen

De inhoud van de basisverzekering is door de overheid samengesteld. Toch kan de premie enorm verschillen per zorgverzekeraar. Opvallend, aangezien de inhoud van het basispakket in principe bij iedere verzekeraar gelijk is. Wel is het zo dat de aanvullende voorwaarden, zoals een lagere vergoedingspercentage of een beperkt aantal gecontracteerde ziekenhuizen kunnen verschillen. Ondanks dit verschil kan de premie van vergelijkbare zorgverzekeringen soms wel meer dan 20 euro per maand verschillen. Omgerekend is dat ruim 240 euro per jaar.

In dat opzicht kunnen klanten die bij een duurde zorgverzekeraar zijn aangesloten, nog veel besparen op de zorgverzekering. Het gaat vaak immers niet ten koste van de service die de verzekeraar biedt. ZorgWijzer nuanceert de resultaten van het onderzoek wel enigszins door aan te geven dat de verzekeraars over het algemeen allemaal een dikke voldoende scoren volgens hun verzekerden.

In Nederland kent het zorgstelsel in totaal negen concerns die ieder meerdere labels hebben. De allergrootste is Achmea met in totaal ruim 5,5 miljoen klanten. De zorgverzekeraar wordt gevolgd door VGZ, CZ en Menzis. Deze vier concerns beheren in totaal 89 procent van de zorgverzekeringsmarkt. In onderstaande tabel heeft ZorgWijzer het gemiddelde klantcijfer per concern weergegeven, evenals de gemiddelde zorgpremie.

Gemiddeld klantcijfer bij kleine zorgverzekeraars hoger
Bron: ZorgWijzer.nl

Gepubliceerd op 12 augustus 2015 om 12:51 uur in de categorie zorgverzekering.