Klaverblad Verzekeringen ziet winst in 2015 dalen

Verzekeraar Klaverblad Verzekeringen heeft in 2015 fors minder winst geboekt dan in 2014. De nettowinst in 2015 kwam namelijk uit op 18,3 miljoen euro, dat is drie keer lager dan de 56,1 miljoen euro een jaar eerder. De verzekeraar wijt de winstdaling aan de lagere beleggingsresultaten en een daling van premie-inkomsten.
Forse winstdaling voor Klaverblad Verzekeringen in 2015

Forse winstdaling voor Klaverblad Verzekeringen in 2015

In 2015 daalde de nettowinst bij Klaverblad Verzekeringen van 56,1 miljoen euro naar 18,3 miljoen euro. De tegenvallende beleggingsresultaten zouden hier aan ten grondslag liggen, maar ook een daling van de premie-inkomsten van 200,6 miljoen euro naar 190,6 miljoen euro. Wel stegen aan het eind van het jaar de aantallen nieuwe verzekeringen en ook het eigen vermogen stegen na toevoeging van de winst. Klaverblad heeft dan ook voldoende vertrouwen in goede resultaten voor 2016. Dat blijkt uit het jaarverslag 2015 van de verzekeraar.

Daling premie-inkomsten

Vooral bij de schadeverzekeringen is de daling van de premie-inkomsten terug te zien. Hier daalde de premie-inkomsten met 9,4% tot 81,3 miljoen euro. Belangrijkste oorzaak is dat Klaverblad in 2014 afscheid nam van de autoverzekering met beschermde premie. Dit leidde ook in 2015 nog tot een fors aantal opzeggingen. De premie-inkomsten voor andere schadeverzekeringen stegen wel. Ook bij de levensverzekeringen daalde het premie-inkomen met bijna 3% tot 68 miljoen euro.

Goede vooruitzichten

Ondanks de winstdaling heeft Klaverblad Verzekeringen wel goede verwachtingen voor 2016. De verzekeraar baseert dit op eerdere inspanningen. “De afgelopen jaren hebben we de producten stukje bij beetje verbeterd, om zo gewoon goede verzekeringen te kunnen blijven aanbieden. Ook is gewerkt aan een vergroting van de naamsbekendheid, verbetering van de dienstverlening en het behouden van de goede relatie met assurantieadviseurs. Dit alles lijkt nu vruchten af te werpen.”

Ook denkt Klaverblad nog klanten voor zich te winnen doordat andere verzekeraars door overnames of de zwaardere Solvency II-eisen niet meer zo concurrerend kunnen zijn met hun prijs-kwaliteitverhouding. Het eigen vermogen van Klaverblad steeg tot 490,4 miljoen euro na toevoeging van de winst. Hiermee is het eigen vermogen ruim zeven keer zo groot als de solvabiliteitseisen van De Nederlandsche Bank. De verzekeraar laat weten zich ‘als vanouds te richten op een breed palet aan verzekeringen’ en daarbij vooral in te zetten op kwaliteit en service.

Gepubliceerd op 12 april 2016 om 17:29 uur. Geactualiseerd op 16 november 2016 om 11:33 uur.