KNMP lanceert meldpunt voor klachten over medicijnvergoedingen

Apothekersorganisatie KNMP lanceert vandaag het Meldpunt Medicijnkosten om klachten van patiënten te inventariseren over vergoedingen van medicijnen en hulpmiddelen. Complexe regelgeving en onduidelijke polisvoorwaarden van zorgverzekeraars zorgen voor veel klachten en vragen bij patiënten.
Meldpunt Medicijnkosten gaat klachten over vergoedingen inventariseren

Meldpunt Medicijnkosten gaat klachten over vergoedingen inventariseren

Het Meldpunt Medicijnkosten gaat de klachten van patiënten over vergoedingen van medicijnen en hulpmiddelen inventariseren. Het meldpunt is vandaag door KNMP, beroeps- en brancheorganisatie voor apothekers, gelanceerd op Apotheek.nl. Apothekers gaan patiënten vragen om via het Meldpunt Medicijnkosten hun klachten te melden over kosten in de apotheek. Dagelijks ontstaan er nu discussies in de apotheek over kosten en vergoedingen van medicijnen. Veel patiënten zitten namelijk met vragen die te herleiden zijn naar complexe regelgeving en onduidelijk polisvoorwaarden van zorgverzekeraars.

Via de website Apotheek.nl gaat KNMP deze klachten nu inventariseren. Komend najaar verwacht KNMP de resultaten te kunnen publiceren. Met de uitkomsten wil de brancheorganisatie voor apothekers een bijdrage leveren aan transparante en duidelijk informatie over vergoedingen voor patiënten. Veel van de klachten en vragen die nu worden gesteld gaan niet over het medicijngebruik, maar over de vergoeding hiervan. Het Meldpunt Medicijnkosten maakt het voor patiënten mogelijk om hun ervaring met kosten en vergoedingen van medicijnen in de apotheek te melden.

Onduidelijkheid over kosten en vergoedingen

Patiënten hebben veel vragen over kosten en vergoedingen. Men vraagt zich bijvoorbeeld af waarom betaalt moet worden voor uitleg bij medicijnen. Sinds 1 januari 2014 moeten apothekers deze vergoeding voor uitleg bij nieuwe medicijnen apart declareren. Het gaat weliswaar om een bedrag van zes euro, maar veel mensen zijn het daar toch niet mee eens. Eerder liet de Consumentenbond al weten dat veel apothekers deze kosten in rekening brengen terwijl het uitleggesprek niet of slechts gebrekkig plaatsvindt.

KNMP voorzitter Gerben Klein Nulent: “Er is dagelijks heisa in de apotheek over medicijnkosten. Daardoor kunnen apothekers en apothekersassistenten hun werk niet goed doen. Een boze patiënt staat niet meer open voor uitleg over zijn medicijnen. Overheid en zorgverzekeraars moeten zich dat veel meer aantrekken.”

Polisvoorwaarden en regelgeving

Een andere veelvoorkomende vraag bij patiënten is; waarom zij een ander medicijn krijgen dan ze gewend zijn. Daarnaast ook waarom hun medicijnen bij een andere apotheek opgehaald moeten worden en waarom in het weekend meer moet worden betaalt voor medicijnen. Deze vragen zouden volgens het KNMP te herleiden zijn naar complexe regelgeving en naar polisvoorwaarden van zorgverzekeraars. In het najaar van 2015 publiceert de apothekersorganisatie de resultaten die naar voren komen uit de verschillende meldingen.

Gepubliceerd op 4 juni 2015 om 15:18 uur in de categorie zorgverzekering. Geactualiseerd op 15 februari 2017 om 10:50 uur.