Korting op autoverzekering zonder delen van privacy

Steeds meer verzekeraars bieden de mogelijkheid om korting op de premie van de autoverzekering te verdienen aan de hand van goed rijgedrag. De zogeheten rijgedragverzekering heeft echter al voor veel ophef gezorgd. Bestuurders zouden dit namelijk zien als privacy schending.
Rijgedrag-app geeft korting op autoverzekering

Rijgedrag-app geeft korting op autoverzekering

De app Flo en autoverzekeraar Whoosz! zeggen nu een rijgedragverzekering aan te bieden waarbij de bestuurder z’n privacy behoudt. De app Flo bestaat al ruim een jaar en geeft automobilisten feedback tijdens het autorijden. Gebruikers kunnen daarbij punten verdienen door je te houden aan de snelheidslimiet, netjes bochten te nemen en niet te snel te accelereren en remmen. Vanaf februari 2016 kunnen gebruikers van de app ook korting krijgen op hun autoverzekering. Flo is namelijk een samenwerking aangegaan met verzekeraar Whoosz! Hoe hoger de ritscore aan het eind van het jaar, hoe hoger de korting op de premie van je autoverzekering.

Kritiek

In het verleden heeft de rijgedragverzekering al geleidt tot veel kritiek van mensen die dit zien als privacy schending. Recente plannen van Achmea om korting te geven aan klanten die bereid zijn om data te leveren leidden tot veel ophef. Flo belooft echter privégegevens nooit naar de verzekeraar te sturen. De gegevens van de bestuurder worden op de servers van Flo versleuteld opgeslagen, om te voorkomen dat data alsnog uitlekken. Ook houdt de app geen informatie bij over de locaties en routes waar de gebruiker komt en worden eventuele snelheidsovertredingen niet doorgestuurd. Alleen de gemiddelde ritscore wordt vervolgens met autoverzekeraar Whoosz! gedeeld, waarna de korting op de autoverzekering wordt verrekend.

Korting op autoverzekering

Naar eigen zeggen is de samenwerking tussen Flo en Whoosz! de eerste rijgedragverzekering waarbij de bestuurder zijn privacy behoudt. Gebruikers van de app kunnen jaarlijks maximaal 100 euro besparen op de autoverzekering. Bij een ritscore van 100 aan het eind van het jaar, wordt bijvoorbeeld 100 euro minder premie per jaar verrekend. Men krijgt dus de gemiddelde score (tussen 0 en 100) als korting in euro’s op de premie van de autoverzekering voor een jaar. De gemiddelde korting die klanten krijgen ligt waarschijnlijk rond de 56 euro per jaar, dat is namelijk momenteel de gemiddelde ritscore in Flo.

Whoosz! is de eerste verzekeraar die meedoet aan het initiatief. Alleen klanten van Whoosz! kunnen de app gebruiken om korting te krijgen op hun autoverzekering. De app, voor Android en iOS, kan overigens wel worden gebruikt zonder koppeling met een verzekeraar. Het bedrijf Flo wil mogelijk ook uitbreiden naar andere landen. Volgens Flo is er vanuit Duitsland en Italië al interesse in het product. Vooralsnog is Whoosz! de enige verzekeraar die deelneemt. Het is afwachten of er meer Nederlandse verzekeraars gaan deelnemen aan het initiatief.

Gepubliceerd op 16 december 2015 om 17:44 uur in de categorie autoverzekering.