Kortlopende reisverzekering soms goedkoper

In Nederland heeft ongeveer 75 procent van de consumenten een reisverzekering, waarvan de ruime meerderheid over een doorlopende polis beschikt. Een klein deel van deze groep kan echter goedkoper uit zijn met een kortlopende reisverzekering.
Kortlopende reisverzekering kan in sommige situaties goedkoper zijn

Kortlopende reisverzekering kan in sommige situaties goedkoper zijn

Het Verbond van Verzekeraars heeft in samenwerking met de voorlichtingsinstantie Wijzer in Geldzaken een onderzoek uitgevoerd. Daaruit is naar voren gekomen dat een kortlopende reisverzekering in sommige gevallen goedkoper kan zijn.

Meerdere vakanties

Indien er meerdere vakanties in het jaar worden gehouden, is het vaak al snel voordeliger om een doorlopende reisverzekering te nemen. Dat geldt ook als er sprake is van één aaneengesloten vakantie die minimaal drie weken duurt.

Ongeveer dertig procent van de Nederlanders gaat maar één keer in het jaar op vakantie en van deze groep heeft het grootste deel een doorlopende reisverzekering. 74 procent van de Nederlanders die verzekerd zijn en maar één keer per jaar op vakantie gaat, heeft een doorlopende reisverzekering tegenover 26 procent die een kortlopende reisverzekering hebben afgesloten. De grootste groep kan wat dat betreft goedkoper uit zijn door voor een kortlopende reisverzekering te kiezen.

Doorlopend of kortlopend?

Uit het onderzoek blijkt dat een groot aantal Nederlanders voordeliger uit kan zijn door voor een kortlopende polis te kiezen als men maar één keer per jaar op vakantie gaat. Het is echter wel zo dat een doorlopende reisverzekering meer gemak biedt en bijvoorbeeld ook dekking biedt als er spontaan een weekend weg wordt geboekt of er een stedentrip wordt gemaakt.

Het gemak van een doorlopende reisverzekering krijgt dan ook vaak de voorkeur als er niet uitsluitend gekeken wordt naar wat financieel gezien het meest gunstig is. Bovendien zijn kinderen in het gezin vaak ook meeverzekerd en als deze groter worden en zelf op vakantie gaan, dan vallen zij ook nog onder de dekking van de doorlopende reisverzekering.

Het financiële voordeel dat kan worden behaald door voor iedere vakantie een kortlopende reisverzekering af te sluiten, weegt dan ook niet altijd op tegen het gemak van de doorlopende polis.

Dekking van de reisverzekering

Er zijn verschillende redenen waarom het verstandig is een reisverzekering te nemen. De Nederlanders geven aan dat dekking voor onvoorziene kosten na een ongeval als een van de belangrijkste redenen wordt gezien, maar ook de dekking voor verlies of diefstal van bagage wordt genoemd.

Driekwart van alle vakantiegangers neem de smartphone mee op reis en ongeveer zeventig procent neemt een camera mee. De tablet wordt door vijftig procent van de vakantiegangers meegenomen en ongeveer een kwart kiest ervoor de laptop mee op reis te nemen. Voor deze apparatuur geldt in de reisverzekering vaak een maximaal bedrag dat voor vergoeding in aanmerking komt.

Annuleringsverzekering

Naast een reisverzekering heeft meer dan de helft van de Nederlandse vakantiegangers ook een annuleringsverzekering. Hiervoor geldt dat meer dan zeventig procent voor een doorlopende annuleringsverzekering heeft gekozen.

De reden waarom een annuleringsverzekering door vakantiegangers wordt afgesloten is om hoge kosten te voorkomen indien er sprake is van overlijden of ziekte van een reisgenoot of in Nederland achtergebleven familielid.

Gepubliceerd op 3 juli 2014 om 16:08 uur in de categorie reisverzekering.