Minder claims op autoverzekering door gladheid

In eerste instantie worden bij gladheid meer schadeclaims verwacht op de autoverzekering. Toch blijkt het tegendeel waar te zijn, doordat mensen in Noord-Nederland gisteren massaal thuis bleven. Volgens verzekeraar Univé zijn er zelfs minder schademeldingen dan normaal.
Minder schademeldingen dan normaal doordat veel mensen door gladde wegen thuis bleven

Minder schademeldingen dan normaal doordat veel mensen door gladde wegen thuis bleven

Het aantal autoschades werd met de gladde wegen in de bovenste helft van Nederland waarschijnlijk hoger dan normaal verwacht. Maar doordat mensen massaal thuis bleven, lag het aantal schademeldingen zelfs onder het normale niveau. Univé Verzekeringen meldt dit tegenover BNR: “We hadden zelfs minder schademeldingen dan normaal”, aldus Etienne de Cooker, directeur schade bij Univé. Toch verwacht de Cooker dat het aantal schadeclaims op de autoverzekering nog wel eens kan oplopen. Veel mensen bleven namelijk thuis, niet altijd uit vrije wil omdat ook scholen grotendeels gesloten bleven. Nu door het KNMI code rood is opgeheven, gaan waarschijnlijk weer meer mensen de weg op.

Voorzichtig

Het KNMI hanteert niet snel code rood en veel mensen hebben hier dan ook gehoor aan gegeven. “Ze zijn buitengewoon voorzichtig geweest op de weg, door de snelheid aan te passen en afstand te houden”, zegt de Cooker. Volgens hem heeft het KNMI door de goede voorspelling veel schade voorkomen. Voor vandaag geldt code oranje in de provincies Friesland, Groningen, Drenthe, Flevoland, Overijssel, Gelderland en op de Wadden. Dat betekent dat het gebied veel groter is dan het gebied waar gisteren code rood gold. Daarnaast gaan waarschijnlijk meer mensen de weg op voor werk of school.

Autoverzekering en gladheid

Gladde wegen kunnen schade veroorzaken aan je auto, maar natuurlijk ook schade aan een ander. Alleen de allrisk autoverzekering keert schade aan jouw eigen auto uit. Mocht je met de auto tegen een geparkeerde auto glijden, dan keert de WA-autoverzekering de schade aan de geparkeerde auto uit. De schade aan jouw auto wordt dus niet vergoed door de verzekeraar. Er zijn ook situaties waarbij gladheid niet is meeverzekerd. Een voorbeeld hiervan is gladheid door modder. Als een bestuurder te roekeloos door modder rijdt en slippend een boom raakt, is dit niet verzekerd. Vaak geldt dat wanneer het slippen ontstaat door 'een plotseling van buitenkomend onheil', de schade met een allrisk dekking wordt verzekerd.

Gepubliceerd op 6 januari 2016 om 9:07 uur in de categorie autoverzekering.