Minder claims inboedelverzekering door dalend aantal woninginbraken

Het aantal woninginbraken in de zomermaanden is de afgelopen twee jaar fors gedaald en dat betekent dat er minder claims op de inboedelverzekering zijn gedaan. In 2012 werd er nog melding gemaakt van 13.000 inbraken in de zomer en dat aantal kwam vorig jaar uit op 10.000.
Betere preventie tegen woninginbraak zorgt voor minder claims op inboedelverzekering

Betere preventie tegen woninginbraak zorgt voor minder claims op inboedelverzekering

De inboedelverzekering biedt onder meer dekking tegen schade als gevolg van woninginbraak en is een verzekering die door de meeste huishoudens wordt afgesloten. Met de daling van het aantal woninginbraken in de zomermaanden worden er minder claims ingediend, maar een inboedelverzekering blijft desondanks toch zeker belangrijk. Zo dekt een inboedelverzekering niet allee schade als gevolg van een woninginbraak, maar ook in verband met bijvoorbeeld waterschade of brand. Het is een schadeverzekering die bij vele verzekeraars kan worden afgesloten met keuze uit een beperkte of uitgebreide dekking.

Huis beveiligen

Dat het aantal woninginbraken in de zomermaanden is gedaald komt volgens de landelijk projectleider woninginbraken bij de politie, Sybren van der Velden, onder meer door de bewustwording bij de consument. Dit overigens in combinatie met de persoonsgerichte aanpak van inbrekers en de focus van de politie op inbraken. Er wordt steeds meer gedaan aan preventie, waarbij huizen beter worden beveiligd.

Een betere beveiliging van het huis heeft niet alleen als voordeel dat inbrekers het huis liever laten voor wat het is, maar ook dat er een korting op de premie van de inboedelverzekering kan worden verkregen. De verzekeraar loopt namelijk minder risico dat er een claim op de inboedelverzekering wordt gedaan als gevolg van inbraak indien de woning op een goede manier is beveiligd. Er kan bij meerdere verzekeraars een korting op de premie inboedelverzekering verkregen worden als het sprake is van een Politie Keurmerk Veilig Wonen.

Overigens stelt de landelijk projectleider dat het aantal inbraken een verdere daling tegemoet kan zien indien bouwers hang- en sluitwerk gaan toepassen die door de politie zijn goedgekeurd en onder het keurmerk vallen. De politie laat weten dat er sprake is van een kleinere kans op woninginbraak indien de woning goed wordt beveiligd met hang- en sluitwerk waar een politiekeurmerk op van toepassing is. De kans dat er in verband met woninginbraak een claim moet worden gedaan op de inboedelverzekering is dan tot wel 80 procent kleiner.

Korting premie inboedelverzekering

Naast dat er een korting op de premie van de inboedelverzekering kan worden verkregen als er sprake is van een Politiekeurmerk Veilig Wonen geldt dat ook als het huis is beveiligd met een alarminstallatie in combinatie met het BORG-certificaat.

Het Politiekeurmerk Veilig Wonen is ontwikkeld als instrument om in en rond woningen een bijdrage te leveren aan de veiligheid. Er zijn door het hele land zogenoemde PKVW-bedrijven gevestigd die woningen van het juiste hang- en sluitwerk kunnen voorzien. Om voor het certificaat en voor de korting op de premie inboedelverzekering in aanmerking te komen, dient er aan een aantal voorwaarden te worden voldaan. Naast goedgekeurde sloten op ramen, deuren en lichtkoepels, dient er verlichting bij de buitendeuren te worden aangebracht. Op iedere verdieping moeten rookmelders worden geplaatst en vanuit de hal dient er zicht te zijn op de persoon die voor de voordeur staat.

Gepubliceerd op 13 juli 2015 om 10:01 uur in de categorie inboedelverzekering.