Inbraak

Wanneer je schade aan je woning of schuur hebt, door braak (sloten, deuren of ramen die kapot zijn gemaakt), wordt dit gedekt door de opstalverzekering. Als er spullen weg zijn dan is dit gedekt door de inboedelverzekering.

Een inbraak is nooit leuk. Alleen al het gevoel dat er een onbekende in je woning is geweest en bij je spullen kan komen terwijl je er niet was. Of nog erger; toen je lag te slapen en er liep iemand in je woning rond. Hoewel je waarschijnlijk erg geschrokken bent en nog moet bijkomen van de schrik, is het verstandig zo snel mogelijk actie te ondernemen. Bel het alarmnummer en doe aangifte. Zorg er tevens voor dat je bankpassen, creditcard en simkaart geblokkeerd worden, zodat verdere schade voorkomen kan worden.

Schade claimen
Heb je schade door inbraak of diefstal? Meld dit dan zo snel mogelijk bij je verzekeraar. Je bent tegen de meeste vormen van inbraak verzekerd, van een vaas tot een computer. Deze spullen kun je verhalen op de inboedelverzekering. Sloten, deuren of ramen die kapot zijn gemaakt, worden gedekt door de opstalverzekering. Let op: De dekking is enkel van toepassing wanneer iemand onrechtmatig je woning is binnengekomen. Oftewel, iemand die er niet hoort is met geweld binnengekomen, dus niet door een deur die openstond.

Uitsluitingen
Het risico dat er ingebroken wordt is de afgelopen jaren fors gestegen, vooral in de Randstad. Inboedelverzekeraars zijn daardoor meer uitsluitingen gaan hanteren, diefstal van sieraden is vaak beperkt tot een maximum van 2.500 euro en diefstal van spullen uit je auto tot 250 euro. De uitsluitingen verschillen mogelijk per verzekeraar.

Lees de polisvoorwaarden goed na om te kijken wat wel of niet wordt vergoed door de verzekeraar.

Lees ook:

Begrip over de inboedelverzekering omschreven in oktober 2014. Laatst gewijzigd op 14 oktober 2014.