Nieuwe zorgverzekeraar treedt toe tot Nederlandse zorgverzekeringsmarkt

Sinds de invoering van het nieuwe zorgstelsel in 2006 is er geen enkele nieuwe zorgverzekeraar toegetreden tot de markt. Vanaf volgend jaar gaat hier echter verandering inkomen en zal IptiQ de Nederlandse zorgverzekeringsmarkt betreden.
Voor het eerst in 10 jaar treedt een nieuwe partij toe tot de Nederlandse zorgverzekeringsmarkt

Voor het eerst in 10 jaar treedt een nieuwe partij toe tot de Nederlandse zorgverzekeringsmarkt

IptiQ is de dochter het Zwitserse Swiss Re. Vanaf volgend jaar zullen zij risicodrager zijn van drie bestaande zorgverzekering die eerder onder zorgverzekeraar VGZ vielen. IptiQ is de eerste buitenlandse partij die de Nederlandse zorgverzekeringsmarkt betreedt. Al geruime tijd is er kritiek op het gebrek aan concurrentie binnen deze markt. Het zorgstelsel zoals in 2006 is ingevoerd is juist bedacht om zorgverzekeraars meer met elkaar te laten concurreren.

Kritiek Nederlandse zorgverzekeringmarkt

Niet alleen de Autoriteit Consument & Markt (ACM) en de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa), maar ook minister Schippers van Volksgezondheid hebben zich al negatief uitgelaten om de ontwikkeling van deze markt. De partijen vinden onder meer dat er nu onvoldoende prikkels zouden zijn voor zorgverzekeraars om zich echt van elkaar te onderscheiden. Daarnaast zou het voor nieuwe toetreders lastig gemaakt worden door de strenge kapitaaleisen, politieke inmenging en ingewikkelde wetgeving. De toetreding zou bovendien nog minder aantrekkelijk worden door een wetsvoorstel dat momenteel bij de Eerste Kamer ligt voor een verbod op winstuitkering.

IptiQ

IptiQ zou onder meer reeds actief zijn in Duitsland, Ierland en het Verenigd Koninkrijk. Naast zorgverzekering biedt de verzekeraar ook overlijdensrisico- en arbeidsongeschiktheidsverzekeringen. Het moederbedrijf van IptiQ , Swiss RE, is de wereldwijde nummer 2 in de markt van herverzekeraars, daarmee kan de nieuwe zorgverzekeraar leunen op een financieel sterke organisatie die beschikt over een uitgebreide kennis en uitstekende reputatie.

Eerder pogingen

In tien jaar tijd is er geen enkele nieuwe zorgverzekeraar toegetreden tot de markt. Wel hebben twee bedrijven een poging gedaan om de zorgverzekeringsmarkt te betreden. Anno12 staakte na vier jaar van voorbereidingen zijn poging eind 2014 en ook Buurtzorg-oprichter Jos de Blok moest noodgedwongen zijn plannen uitstellen. Voor zover er bekend is zal IptiQ dus geen nieuw merk in de markt gaan zetten, maar de merken Promovendum, National Academic en Besured overnemen van VGZ.

Gepubliceerd op 19 juli 2017 om 9:00 uur in de categorie zorgverzekering.