Onderzoek ANWB Reisverzekering: top 5 irritaties wintersporters

ANWB Reisverzekering heeft een onderzoek gedaan naar de irritaties van Nederlandse wintersporters. Op basis van de uitkomsten van het onderzoek is er een top 5 met ergernissen samengesteld.
Van de Nederlanders ergert 85 procent zich tijdens of voor de wintersport

Van de Nederlanders ergert 85 procent zich tijdens of voor de wintersport

Uit het onderzoek van ANWB Reisverzekering blijkt dat maar liefst 85 procent van de Nederlanders die op wintersport gaan te maken krijgt met irritaties. De ergernissen hebben niet alleen betrekking op de wintersportvakantie zelf, maar ook op de periode daaraan voorafgaand.

Drukke pistes en wachten bij de skilift

Wintersport is natuurlijk bedoeld om te genieten en ontspanning te ervaren tijdens het skiën of snowboarden op de pistes. Toch blijken veel Nederlandse wintersporters zich te ergeren en de belangrijkste ergernis heeft betrekking op te drukke pistes en de lange wachtrijen bij de skilift. Ook het wachten in de rij bij een restaurant op de piste valt onder deze ergernis die de top 1 bezet houdt van de top 5 irritatie van de wintersporters. Maar liefst 27 procent van de deelnemers aan het onderzoek van de ANWB Reisverzekering meldt dat dit de grootste ergernis is.

Waar Nederlanders die op wintersport zijn zich ook aan ergeren, is het asociale gedrag op de pistes. Van de respondenten heeft 20 procent gemeld dat snelheidsduivels op de piste voor ergernis zorgen. De snelheidsduivels houden namelijk geen rekening met anderen op de piste en dat kan uiteraard ook voor ongelukken zorgen. De derde plaats in de top 5 wordt bezet gehouden door de hoge prijs die er betaald moet worden om op wintersport te kunnen gaan. In totaal geeft 14 procent aan dat de hoge prijs een irritatie vormt.

Wintersport is onlosmakelijk verbonden met het dragen van materiaal, zoals de ski´s en ook natte kleding komt natuurlijk nogal eens voor. 7 procent geeft aan zich daaraan te ergeren. Nog eens 7 procent vindt het ergerlijk als er onervaren mensen op de piste aan het skiën of aan het snowboarden zijn.

Top 5 ergernissen tijdens of voor wintersport

De top 5 van ANWB Reisverzekering ziet er als volgt uit:

  1. Lange wachtrijen bij skilift, restaurant en drukte op de piste
  2. Asociale gedragingen op de piste, zoals snelheidsmaniakken
  3. De prijs die voor wintersport moet worden betaald
  4. Natte kleding en meeslepen van materiaal
  5. Onervaren wintersporters op de piste

Uit het onderzoek blijkt duidelijk wat de ergernissen zijn, maar de Nederlandse wintersporters zorgen zelf ook voor irritaties. Meer dan de helft van de wintersporters neemt risico op de piste en dan zijn het vooral de jongeren die dat doen. 75 procent van de jongeren neemt namelijk wel eens expres risico op de piste. Het gaat dan onder meer om zonder veiligheidsmaatregelen te skiën, maar ook om het nemen van een te moeilijke piste of het buiten de piste skiën.

De hoge prijs voor wintersport komt voor in de top 5, maar toch blijkt maar liefst 20 procent van de Nederlanders in de afgelopen vijf jaar op wintersportvakantie te zijn geweest. De gemiddelde prijs die ervoor wordt betaald, ligt tussen het bedrag van 750 en 1.500 euro. Overigens heeft 8 procent van de deelnemers nog aangegeven zonder dat de reisverzekering gecontroleerd wordt op de aanwezigheid van een wintersportdekking.

Gepubliceerd op 20 februari 2015 om 11:12 uur in de categorie reisverzekering.