Openclaims: schadeplatform voor verzekeraar, schadeherstelbedrijf én consument

Het schadeplatform Openclaims heeft een half miljoen euro opgehaald bij investeerders voor de realisatie van de techniek achter het platform. Dit voorjaar wil het bedrijf online en zorgen dat verzekeraars, schadeherstelbedrijven en consumenten er terecht kunnen voor schadeherstel.
Fintech startup komt met nieuw perspectief op schadeherstel

Fintech startup komt met nieuw perspectief op schadeherstel

Op dit moment is de bètaversie van het platform live en is Openclaims bezig met de techniek achter het autoschadeplatform. Vanaf dit voorjaar moet het beschikbaar worden voor verzekeraars en consumenten. Verzekeraars kunnen klanten die een schade melden vervolgens direct doorsturen via het platform. Ook schade die niet is gedekt op de autoverzekering kan worden behandeld door de verzekeraar. De verzekeraar bekijkt vervolgens per schade hoe deze het best kan worden behandeld, bijvoorbeeld aan de hand van kwaliteit, snelheid, dienstverlening of meest efficiënte schadehersteller. Het platform maakt op die manier het schade herstellen sneller en inzichtelijker.

Schadeherstellers

Naast verzekeraars kunnen ook schadeherstellers terecht op het platform. In de nabije toekomst wordt het ook voor hen mogelijk om in te schrijven op schadeopdrachten van verzekeraars, leasemaatschappijen en fleetowners. Daarbij kunnen zij ook inschrijven op schades die niet worden gedekt door verzekeraars. Openclaims voorziet de schadehersteller van opdrachten op basis van specialisme, ervaring en expertise. Het platform controleert of het schadeherstelbedrijf is aangesloten bij FOCWA en voert steekproefsgewijs metingen uit om schadeherstellers te checken op kwaliteit.

Schadeverloop via track & trace

Verzekeraars en later ook schadeherstellers kunnen straks via een eigen omgeving op het platform inloggen. Hier kan de verzekeraar eenvoudig een schade van een klant indienen. De klant en de verzekeraar kunnen vervolgens de schade volgen via een soort track & trace systeem. Ook kan de verzekerde zelf terecht bij het platform voor het claimen van een schade. Op dit moment maakt Openclaims nog niet bekend welke verzekeraars van het platform gebruik willen maken. “Openclaims behandelt elke schade apart en kijkt op basis van verschillende criteria hoe een schade het best kan worden hersteld”, aldus oprichter Lex Orie tegenover Verzekeringen.com.

Gepubliceerd op 18 maart 2016 om 11:40 uur.