Oplichter doet zich voor als AFM

De AFM waarschuwt voor een mogelijke oplichter. De man doet zich voor als een medewerker van de toezichthouder. Met dat verhaal belt hij aan bij consumenten, om informatie over hun financiën los te peuteren.
AFM belt niet zomaar aan!

AFM belt niet zomaar aan!

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) houdt in Nederland toezicht op financiële dienstverleners. Ze houdt in de gaten of bijvoorbeeld tussenpersonen zich wel aan de regels houden, die in de Wet op het financieel toezicht (Wft) zijn beschreven. De AFM is dus een organisatie waar de consument vertrouwen in mag hebben.

Die reputatie dacht een man te kunnen gebruiken om binnen te komen bij een consument in de regio Rotterdam. De man vertelde dat hij werkt voor de AFM en informatie over hypotheken verzamelt. Of hij maar even de hele financiële situatie van de consument zou doornemen.

De betreffende consument vond dit geen goed idee en meldde het bezoek bij de AFM. De financiële waakhond luidde direct de noodklok, aangezien de AFM nóóit ongevraagd en zonder afspraak bij consumenten langskomt. Ook zal de toezichthouder niet om persoonlijke financiële gegevens vragen, dat is niet haar taak. De kans is groot dat de consument hier te maken had met een oplichter.

De AFM adviseert iedereen om erg oplettend te zijn als er iemand aanbelt die wil praten over geldzaken. Als er geen afspraak is gemaakt is het verstandig om de bezoeker niet binnen te laten. Beter is om het direct te melden bij de politie en bij het meldpunt van de AFM.

Gepubliceerd op 22 februari 2013 om 9:45 uur.