Overstappen zorgverzekering: langer bedenktijd in 2017

Vanaf 2017 zijn zorgverzekeraars verplicht de premie van de zorgverzekering een week eerder bekend te maken. De ministerraad heeft hier vrijdag mee ingestemd op voorstel van minister Schippers van Volksgezondheid. Verzekerden hebben dus vanaf volgend jaar één week langer bedenktijd.
Premie zorgverzekering in 2017 week eerder bekend

Premie zorgverzekering in 2017 week eerder bekend

Verzekerden die willen overstappen van zorgverzekering, hebben hier in 2017 iets langer de tijd voor. Zorgverzekeraar zijn namelijk verplicht gesteld om de premie van de zorgverzekering een week eerder bekend te maken dan nu het geval is. Nu hebben verzekeraars nog tot 19 november de tijd om hun premie bekend te maken, maar voor de Belastingdienst is dit te laat om de zorgtoeslag voor particulieren correct en op tijd vast te stellen. De gemiddelde basispremie is namelijk bepalend voor de hoogte van de zorgtoeslag. De overstaptijd wordt daarom vanaf volgend jaar met een week verlengd. De ministerraad stemde afgelopen vrijdag in met een wijziging van de Zorgverzekeringswet.

Naast de nieuwe nominale basispremie die zorgverzekeraars eerder bekend moeten maken moet ook de premie voor aanvullende zorgverzekeringen eerder bekend worden gemaakt. Verzekerden krijgen zo een extra week de tijd om zich te kunnen oriënteren op een nieuwe (aanvullende) zorgverzekering. Vanaf 2017 betekent dat concreet dat zorgverzekeraars uiterlijk tot 10 november de tijd hebben om de zorgpremies te presenteren. Verzekerden kunnen tot 31 december overstappen naar een nieuwe zorgverzekering, waarbij de oude zorgpolis automatisch wordt opgezegd. Dit jaar hebben verzekeraars nog de mogelijkheid om tot 19 november de premie bekend te maken.

Gepubliceerd op 23 mei 2016 om 16:16 uur in de categorie zorgverzekering.