Patiënten inzetten bij terugdringen zorgfraude

In de strijd tegen zorgfraude wil de minister de medewerking van patiënten vragen. Ze gaat de zorgverzekeraars verzoeken hiervoor een stimulans te bedenken. Een bonus bij het ontdekken van een fout in de ziekenhuisrekening bijvoorbeeld.
Medewerking patiënten gevraagd bij fraude met zorgverzekering

Medewerking patiënten gevraagd bij fraude met zorgverzekering

Het plan komt niet van minister Schippers van Volksgezondheid zelf, maar van SGP-voorman Van der Staaij. In de wereld van streng gereformeerden hebben veel mensen gemoedsbezwaren tegen verzekeren. De ziektekosten die zij maken betalen ze uit hun eigen zak. Deze groep patiënten is veel zorgvuldiger bij het controleren van hun zorgnota's dan de 'gewoon verzekerde' patiënt.

Dit gegeven kan benut worden door verzekerden een reden te geven om de declaraties van hun zorgkosten beter te controleren. Die reden hebben ze nu niet, controle levert geen direct voordeel voor de eigen portemonnee op. Dat zorgfraude de hele maatschappij geld kost, en daarmee ook iedereen individueel, is te indirect om er moeite voor te doen.

Door verzekerden een bonus te geven bij het ontdekken van fouten in de zorgnota's kan er wellicht veel meer zorgfraude ontdekt worden dan nu het geval is. Een andere mogelijkheid is dat men bij het achterhalen van foutieve rekeningen een korting op het eigen risico wordt gegeven.

Gepubliceerd op 11 juli 2013 om 10:28 uur in de categorie zorgverzekering.