Serviceabonnement voor fietsen

De fietsverzekering bestaat al langer. Gezien het aantal dure fietsen dat gestolen wordt is dat vaak ook geen overbodige luxe. Helaas gaat er ook weleens iets anders mis met een fiets. Dat heeft Europeesche Verzekeringen op een idee gebracht.

Samen met intermediair Kingpolis heeft Europeesche Verzekeringen een nieuw concept in de markt gezet: het Fiets Service Abonnement. Het is eigenlijk een uitgebreide fietsverzekering. Het abonnement dekt het risico van diefstal, en biedt daarnaast extra services.

Welke services dat zijn, kan de fietsenwinkel zelf bepalen. De lokale fietsspecialist kan de combinatie zelf samenstellen, afhankelijk van wat hij denkt dat interessant is voor zijn klanten. Die klant kan dan kiezen: of alleen een diefstalverzekering, of diefstal + casco. Bij de cascodekking hoort dan ook reparatie en eventuele extra diensten, zoals een korting op fietsaccessoires en onderdelen, een gratis leenfiets en (voor e-bikes) een accu- en motorgarantie.

Net als het ANWB-wegenwacht lidmaatschap valt zo'n abonnement dan onder de noemer 'verzekering'. Europeesche en Kingpolis verwachten er veel van: fietsspecialisten kunnen hun klanten hiermee een totaalpakket aanbieden. Goed voor de winkel, en goed voor de klant. Die kan hiermee immers onbezorgd genieten van zijn mooie nieuwe fiets. Hij moet er natuurlijk wel premie voor betalen.

Is zo'n uitgebreide fietsverzekering ook echt nodig? Zoals bij iedere verzekering gaat het erom of u zelf het risico dat u loopt kunt en wilt dragen. Wanneer u genoeg geld heeft voor het betalen van een nieuwe fiets als deze gestolen wordt, en reparaties ook zonder problemen kunt bekostigen, dan is het de vraag of deze verzekering niet beter links kunt laten liggen. Het gaat echter niet alleen om de vraag of u het geld heeft. Ook belangrijk is de vraag hoe u zich voelt bij het idee dat u misschien wel wéér veel geld kwijt bent aan uw fiets. Een verzekering geeft ook een stuk gemoedsrust, het veilige gevoel van 'gelukkig is het verzekerd'. Eigenlijk zou iedereen deze afweging moeten maken, bij alle (behalve de wettelijk verplichte) verzekeringen.

Gepubliceerd op 18 januari 2013 om 9:54 uur.