Steeds meer daklozen zonder zorgverzekering

Er lopen steeds meer daklozen rond zonder zorgverzekering. Dat is gebleken uit een enquête van de Nederlandse Straatdoktersgroep. De straatdokters willen dat er een structurele oplossing komt zodat zij de nodige zorg en medicatie meteen aan daklozen kunnen leveren, zonder daarbij financiële risico’s te lopen.
Nederlandse Straatdoktersgroep, huisartsen en verpleegkundigen constateren groeiende groep daklozen zonder zorgverzekering

Nederlandse Straatdoktersgroep, huisartsen en verpleegkundigen constateren groeiende groep daklozen zonder zorgverzekering

Straatdokters krijgen steeds vaker onverzekerde patiënten op spreekuur. Straatdokters zijn huisartsen en verpleegkundigen die zich inzetten voor de medische zorg aan dak- en thuislozen. Daklozen hebben behandeling en medicijnen nodig, maar kunnen dit niet betalen. Omdat daklozen geen zorgverzekering hebben kunnen zij ook niet bij reguliere zorginstanties terecht. Volgens De Nederlandse Straatdoktersgroep is het aantal onverzekerde daklozen groeiende. Er moet dan ook een structurele oplossing komen. Ook de Inspectie voor de Gezondheidszorg zegt in het programma Nieuwsuur de situatie zorgelijk te vinden.

Aantal onverzekerden groeit

Ondanks dat elke Nederlander verplicht is een zorgverzekering af te sluiten, neemt het aantal onverzekerden alleen maar toe. In Rotterdam zijn de problemen intussen alleen maar erger geworden, zegt huisarts en straatdokter Marcel Slockers uit Rotterdam. Ruim 70 procent van de daklozen die hij dit jaar ziet, is onverzekerd. Vorig jaar was dat nog 30 procent. Slockers noemt de situatie schandalig. Sommige daklozen zitten nu maanden zonder medicatie en lopen ziek rond op straat.

Oplossing blijft uit

Een jaar geleden gingen de Rotterdamse ziekenhuizen, de GGD en straatdokter om de tafel om een oplossing te vinden voor dit groeiend probleem. Een oplossing ontbreekt echter nog altijd en er is nog geen vooruitgang geboekt. De straatdokters willen dat er een structurele oplossing komt. Ze willen de nodige zorg en medicatie meteen kunnen leveren en de administratieve afwikkeling daarna pas regelen, zonder dat zij daarbij financiële risico’s lopen. Steeds meer daklozen hebben onderzoek, behandeling of medicijnen nodig, maar kunnen dit niet zelf betalen en ziekenhuizen behandelen alleen bij acute of levensbedreigende situaties.

Illegale apothekerslast

Daklozen die niet geregistreerd staan in de gemeentelijke Basisregistratie Personen (BRP) en geen postadres hebben, kunnen geen zorgverzekering afsluiten. Daarnaast kan een grote groep de maandelijkse premie of het eigen risico niet betalen. Verpleegkundige Andrea van der Gevel liet in het programma Nieuwsuur de ‘illegale apothekerslast’ zien van de daklozenopvang Havenzicht. Daar worden medicijnen uit het hele land verzameld om zieke daklozen in noodgevallen toch van medicatie te kunnen voorzien. Officieel mogen alleen apothekers dat, maar straatdokters zien geen andere oplossing.

Probleem erkend

Het ministerie van Volksgezondheid, de Inspectie voor de Gezondheidszorg en Zorgverzekeraars Nederland erkennen het probleem. Volgens de Inspectie voor de Gezondheidszorg ligt de kwestie buiten haar werkterrein en hebben zij het ministerie van Volksgezondheid geïnformeerd. Het ministerie “wil bevorderen dat gemeenten en zorgverzekeraars hun systemen zo inrichten en hun verantwoordelijkheid nemen om mensen te voorzien van datgene dat nodig is en om zorg te krijgen als zij die nodig hebben”. Ook Minister Schippers zegt dat ze binnenkort met een plan van aanpak komt, samen met de zorgverzekeraars en andere betrokken partijen.

Gepubliceerd op 22 juni 2015 om 11:46 uur in de categorie zorgverzekering.