Vakantie Griekenland annuleren? Ben ik hiervoor verzekerd?

Wie zijn vakantie naar Griekenland wil annuleren en een annuleringsverzekering heeft afgesloten, kan dit niet kosteloos doen. Zelfs met de meest uitgebreide annuleringsverzekering kost het je een hoop geld. Een land dat failliet gaat is namelijk niet opgenomen als voorwaarden om kosteloos te annuleren of de reis om te boeken.
Reizigers die het toch niet vertrouwen kunnen hun reis naar Griekenland annuleren, maar kost een hoop geld

Reizigers die het toch niet vertrouwen kunnen hun reis naar Griekenland annuleren, maar kost een hoop geld

Vakantiegangers die een reis hebben geboekt naar Griekenland, zullen deze voorlopig niet kosteloos kunnen annuleren. De eurocrisis in Griekenland is namelijk geen reden voor het Calamiteitenfonds om een calamiteit uit te roepen. Alleen landen waar een calamiteit voor wordt uitgeroepen, zoals stakingen of rellen, behoren tot landen waar de reis kosteloos kan worden geannuleerd of worden omgeboekt. Maar zolang het ministerie van buitenlandse zaken geen negatief reisadvies geeft voor Griekenland. Moet je gewoon betalen wanneer je je vakantie wilt annuleren.

Calamiteitenfonds

eisorganisaties zoals Arke, Corendon en Sunweb hanteren voor de annuleringsverzekering namelijk de voorwaarden van de ANVR. De ANVR bepaalt dat je kosteloos kan annuleren of omboeken als je een vakantie hebt geboekt naar een land waar het Calamiteitenfonds een calamiteit heeft uitgeroepen. De financiële onrust in Griekenland is voorlopig geen reden om een negatief reisadvies af te geven. Lege pinautomaten en protesterende Grieken vallen dan ook niet onder de dekking van de annuleringsverzekering. Mocht de situatie in het land veranderen, dan zullen reisorganisaties en verzekeraars hier wel rekening mee houden.

Extra contant geld

Op de website van de Rijksoverheid kun je het reisadvies voor onder andere Griekenland in de gaten houden. Er zijn op het moment van schrijven geen bijzondere veiligheidsrisico’s. Wel heeft de ANVR eerder al geadviseerd om extra contant geld mee te nemen. Daarnaast is een goede reisverzekering en annuleringsverzekering ook van belang. Wanneer je besluit om veel contact geld mee te nemen, dan is het ook verstandig om dit op je reisverzekering mee te verzekeren. De dekking verschilt per verzekeraar van €250,- tot €750,- per persoon. Uiteraard moet je dan wel kunnen bewijzen dat je zoveel geld bij je hebt, bijvoorbeeld door pinbonnen te bewaren. Tevens is het van belang aangifte te doen wanneer contact geld is gestolen, alleen dan zal de verzekeraar de schade vergoeden.

Annuleren kost voorlopig een hoop geld

Ook een uitgebreide annuleringsverzekering biedt niet de mogelijkheid om zomaar de vakantie naar Griekenland te annuleren. “Een annuleringsverzekering is echt iets wat je afsluit voor dingen die met jou zelf kunnen gebeuren. Dus als je ziek wordt, je baan verliest of er bijvoorbeeld een sterfgeval is in de familie. Lege pinautomaten en protesterende Grieken vallen daar niet onder”, laat een woordvoerder van verzekeraar Allianz tegenover de NOS weten.

Verzekeraars houden over het algemeen wel rekening met de situatie in Griekenland. Bij Allianz Global Assistance is bijvoorbeeld de hoeveelheid contact geld welke je kunt verzekeren verhoogd. Overigens is contant geld vaak niet standaard meeverzekerd, maar moet je deze aanvullend afsluiten. Zorg daarom ook dat je voor vertrek naar Griekenland de reisverzekering controleert op met name het kopje diefstal. Daarnaast is het handig dat je een creditcard bij je hebt.

Gepubliceerd op 6 juli 2015 om 16:29 uur.