Veel waterschades door langdurige regenval

Afgelopen zondag hebben grote delen van Nederland last gehad van langdurige regenval. Vooral in de provincies Utrecht, Zeeland en Zuid-Holland hebben de hoosbuien waterschades aangericht.
Ruim een half miljoen euro aan schademeldingen

Ruim een half miljoen euro aan schademeldingen

De grootste overlast ontstond op Goeree Overflakkee. Er viel naar schatting 120 millimeter regen. Normaal valt er in de hele maand oktober niet meer dan 80 millimeter regen.

Verzekeraar Interpolis meldt op maandag al een topdrukte op de schadeafdeling. Volgens de Telegraaf kwamen er bij de verzekeraar 86 procent meer telefoontjes binnen in vergelijking met een reguliere maandag. Om elf uur ’s ochtends was er al voor €600.000 aan geschatte schade gemeld. Dit schadebedrag zal de komende weken en maanden nog sterk oplopen. Waterschade veroorzaakt namelijk vaak ook nog een gevolgschade die later pas aan het licht komt.

Het Verbond van Verzekeraars is met andere cijfers naar buiten gekomen. De belangenvereniging van verzekeraars meldt ruim een half miljoen euro aan schademeldingen. Particulieren blijken vooral schades te melden door ondergelopen kelders en waterschade aan de woningen. Indien deze weersomstandigheden later in het jaar hadden plaatsgevonden was de schade groter geweest. Door bladval zouden dakgoten namelijk verstopt zitten waardoor het water niet zo snel weg zou kunnen lopen. Hierdoor zou water ook aan de bovenkant de huizen binnen kunnen dringen.

Omvang van de schade voor boeren
Land- en tuinbouworganisatie ZLTO heeft boeren verzocht om schades bij de landbouworganisatie te melden. Op deze manier proberen ze inzicht te krijgen in de omvang van de problemen. Als boeren bijvoorbeeld de aardappelen niet kunnen oogsten, kunnen de gewassen gaan rotten. Een derde van de akkerbouwers blijkt hiervoor verzekerd te zijn. Ze kunnen namelijk een zogenaamde brede weersverzekering afsluiten om de schade vergoed te krijgen bij problemen door dit soort weersomstandigheden.

Gepubliceerd op 15 oktober 2013 om 9:09 uur.