Verbond: ‘Onverstandig alleen te focussen op premie bij verzekeringen’

Bij de keuze voor een bepaalde verzekering is het onverstandig alleen te kijken naar de premie. Deze boodschap draagt het Verbond van Verzekeraars uit naar aanleiding van een gepubliceerd onderzoek van de Autoriteit Consument en Markt (ACM). Alleen verzekeringen vergelijken op prijs is volgens het Verbond onjuist en onverstandig.
Het Verbond reageert verbaasd op onderzoek ACM

Het Verbond reageert verbaasd op onderzoek ACM

Verzekeringen vergelijken alleen op basis van de premie is volgens het Verbond onverstandig. Deze uitspraak doet het Verbond van Verzekeraars naar aanleiding van een gepubliceerd onderzoek van de Autoriteit Consument en Markt (ACM). In het onderzoek van de ACM werd uitsluitend vergeleken op basis van prijs. Het Verbond nam met verbazing kennis van het onderzoek en liet weten dat focus alleen op prijs bij de keuze van een verzekering “onverstandig en onjuist” is.

Bij het vergelijken van verzekeringen zijn namelijk ook polisvoorwaarden en dekking van belang. De ACM vergeleek in het onderzoek gemiddelde prijzen en duurste producten bij enkele voorbeeldhuishoudens. De conclusie van ACM: ‘bespaar geld door te shoppen bij financiële producten’, schoot bij het Verbond in het verkeerde keelgat.

Dekking en polisvoorwaarden

Het Verbond stelt dan ook dat je ‘appels met peren’ vergelijkt, wanneer je alleen focust op de premie van een verzekering. “Bij verzekeringen zijn ook de dekking en de voorwaarden van belang. Verzekeraars concurreren daar op”, aldus Richard Weurding, algemeen directeur van het Verbond. Verzekerden zouden zich volgens Weurding dan ook moeten verdiepen in de risico’s die ze lopen en vervolgens de dekking kiezen die bij hen past. De premie kan zeker een rol spelen bij de keuze, maar is slechts één factor bij de keuze. Het Verbond vond het onderzoek van de ACM dan ook aanleiding te reageren en de risico’s te benadrukken van alleen focussen op prijs bij de productkeuze.

“Het Verbond ziet het risico dat consumenten door het onderzoek worden aangezet tot het oversluiten naar een goedkoper product en zo het belang van dekking en voorwaarden uit het oog verliezen. Daarvan kunnen ze later spijt krijgen.”

In een brief heeft het Verbond de ACM gewezen op de bezwaren tegen het onderzoek en het Verbond gaat hierover dan ook graag in gesprek. Volgens de bond is het wel belangrijk dat er stevig geconcurreerd wordt tussen verzekeraars. Dat zou namelijk alleen maar ten goede komen voor consumenten. Daarnaast houdt concurrentie verzekeraars scherp en worden zij op die manier gedwongen te blijven innoveren en te letten op kosten.

Gepubliceerd op 22 april 2016 om 12:03 uur.