Verzekeraar moet eerder duidelijkheid geven over zorgcontract

Zorgverzekeraars moeten worden verplicht om vóór 1 november duidelijkheid te geven over contracten met zorginstellingen. Independer en de Consumentenbond pleiten ervoor dat consumenten eerder weten waar zij aan toe zijn.
Zorgverzekeraars moeten gecontracteerde zorginstellingen eerder bekend maken

Zorgverzekeraars moeten gecontracteerde zorginstellingen eerder bekend maken

Overstappen naar een andere zorgverzekering kan in de periode tussen half november en eind december. Consumenten weten in deze periode vaak nog niet of de verzekeraar het gehele jaar een contract heeft met het ziekenhuis van hun keuze. Vaak sluiten verzekeraars deze contracten met zorginstellingen pas in het nieuwe jaar af. Dat kan voor vervelende situaties zorgen, waar uiteindelijk de consumenten de dupe van is. Independer en de Consumentenbond pleiten er daarom voor dat verzekeraars tijdig communiceren over de gecontracteerde zorginstellingen.

Kunnen verzekeraars dit niet? Dan wil Independer dat verzekeraars soepel omgaan met rekeningen van zorgverleners waarmee toch geen contract is afgesloten. Het is namelijk erg vervelend als een contract met een ziekenhuis of fysiotherapeut na 1 januari wordt opgezegd. Het conflict tussen Achmea en het Slotervaart Ziekenhuis illustreert wat er kan gebeuren in een dergelijke situatie. Beide partijen konden geen overeenstemming bereiken over gecontracteerde zorg. Consumenten werden hierover pas begin februari geïnformeerd, ver na de periode waarin ze konden overstappen van zorgverzekering.

Ook Bart Combee, directeur van de Consumentenbond, zet zijn vraagtekens bij de huidige zorgverzekeringswet. “Als dit het beeld schetst voor de toekomst: gecontracteerde aanbieders worden pas bekend nadat is gekozen voor de zorgverzekeraar, en als straf een sterk uitgeklede vergoeding aanbieden, dan keldert de positie van consumenten naar een dieptepunt”. Vergelijkingssite Independer wil daarom dat zorgverzekeraars worden verplicht om vóór 1 november al hun contracten af te sluiten met zorginstellingen.

Gepubliceerd op 14 februari 2013 om 11:27 uur in de categorie zorgverzekering.