Verzekeraar verwacht meer dan miljard dollar schade in Tianjin

Analisten van de Zwitserse bank Credit Suisse schatten de schade, als gevolg van de explosies in de Chinese havenstad Tianjin, op meer dan één miljard dollar. Verzekeraars Zurich Insurance Group AG en Allianz lieten weten verschillende claims te hebben ontvangen. Het aantal doden door de ramp is inmiddels opgelopen tot meer dan 100.
Schade door explosies in Tianjin wordt geschat op meer dan miljard dollar

Schade door explosies in Tianjin wordt geschat op meer dan miljard dollar

De explosies in de Chinese havenstad Tianjin hebben naar verwachting voor meer dan één miljard dollar aan schade aangericht. Analisten van Credit Suisse hebben deze cijfers gebaseerd op basis van Chinese media. Verschillende verzekeraars, waaronder Zurich Insurance Group AG en Allianz hebben tegenover persbureau Reuters laten weten claims van klanten te hebben ontvangen die getroffen waren door de ramp. Verwacht wordt dat ook Chinese verzekeringsmaatschappijen, zoals Ping An en China Life flinke schadeclaims ontvangen. De Chinese financiële waakhond, China Insurance Regulatory Commission (CIRC), heeft verzekeraars gevraagd om zo snel mogelijk om de schadeclaims te reageren.

Enorme schade
Honderden bewoners in de omgeving van Tianjin zijn door explosies ontheemd. Door de ontploffing beschadigde een groot industrieel havengebied en werden schokgolven over meerdere kilometers gevoeld. De schade door de explosies wordt door analisten geschat tussen de één en anderhalf miljoen dollar. Autofabrikanten waaronder Volkswagen, Hyundai en Toyota maken de schade na de ontploffing momenteel nog op. Hyundai liet al weten dat meer dan 4.000 auto’s zijn verbrand. Daarnaast liet ook Renault weten dat bijna 1.500 van de ingevoerde auto’s die in een magazijn waren opgeslagen, door de explosies zijn verbrand. Ongeveer 40% van de auto’s die in China worden geïmporteerd, passeren de havenstad Tianjin.

Verzekeraars stellen noodplan in werking
Verzekeraars zijn door China Insurance Regulatory Commission (CIRC) gevraagd om adequaat te reageren op schadeclaims. Ook zouden verzekeraars voldoende financiering bij de hand moeten hebben om families van de slachtoffers direct te kunnen ondersteunen. De Chinese verzekeraars Ping An en China Life hebben noodplannen in werking gesteld. Ook verschillende internationale verzekeringsmaatschappijen hebben inmiddels claims ontvangen, waaronder Zurich en Allianz. Zij konden echter nog geen precieze cijfers geven.

Gepubliceerd op 17 augustus 2015 om 15:04 uur. Geactualiseerd op 29 juni 2016 om 10:51 uur.