Verzekeraar VKG lanceert verzekering tegen cybercrime

Men kan zich nu al verzekeren tegen ziekte, schade aan de auto of woning, maar nog niet eerder tegen internetcriminaliteit. Verzekeraar VKG heeft als eerste in Nederland een verzekering tegen cybercrime gelanceerd. Nederlanders kunnen zich vanaf deze week verzekeren tegen bijvoorbeeld identiteitsfraude of oplichting via internet.
Nederlanders kunnen zich nu verzekeren tegen internetcriminaliteit

Nederlanders kunnen zich nu verzekeren tegen internetcriminaliteit

Het overkomt steeds meer Nederlanders; opgelicht worden op internet of fraude met betaalgegevens. Verzekeraar Van Kampen Groep (VKG) heeft als eerste in Nederland een verzekering tegen internetcriminaliteit gelanceerd. Verzekerden zijn dan gedekt tegen: identiteitsfraude, frauduleuze aankopen, geschillen met webshops die producten niet (goed) leveren en het verspreiden van schadelijke informatie. De zogeheten cyberverzekering is echter niet goedkoop en de vraag is of we deze wel echt nodig hebben?

Toename internetcriminaliteit

Internet wordt steeds meer onderdeel van het dagelijks leven. Internetgebruikers lopen daarmee ook steeds meer risico’s op bijvoorbeeld een phishing-aanval of identiteitsfraude. Wie onvoldoende oplet of gemakkelijk gegevens van zich zelf op internet publiceert, wordt al gauw de dupe van cybercrime. Volgens cijfers van het CBS werd in 2014 ruim 5 procent van de Nederlanders (ouder dan 5 jaar) slachtoffer van hacken. Daarnaast kwam ook koopfraude (3,5 procent) en identiteitsfraude (0,8 procent) voor. Eerder konden bedrijven zich via de Belgische verzekeraar AXA, waar VKG een samenwerking mee heeft, al verzekeren tegen cybercrime. Vanaf deze week kunnen nu dus ook particulieren zich verzekeren tegen deze vorm van criminaliteit.

Cyberverzekering

VKG lanceert de cyberverzekering onder de naam ‘Cyber Protect’. De verzekering biedt dekking bij identiteitsfraude, frauduleuze aankopen, geschillen met webshops en het verspreiden van schadelijke informatie. Steeds vaker zijn laster, misbruik en identiteitsdiefstal risico’s waar internetgebruikers tegenaan lopen. Met de cyberverzekering denkt VKG dan ook een passend verzekeringsproduct te hebben gelanceerd. De verzekeraars VKG en AXA hebben een speciaal team die klanten persoonlijk advies geeft wanneer zij online zijn opgelicht. Daarnaast wordt door het team naar een oplossing gezocht, mocht dit niet lukken dan kan de verzekerde zich beroepen op een schadevergoeding.

Er zitten echter wel de nodige voorwaarden aan de Cyber Protect verzekering. Gebruikers moeten bijvoorbeeld over een actieve virusscanner beschikken en oplichting van Marktplaats of Speurders wordt niet gedekt. Daarnaast wordt er pas een vergoeding uitgekeerd als het schadebedrag 150 euro of meer bedraagt. De cyberverzekering zou 8,25 euro per maand kosten. Hoogleraar internetcriminaliteit Michel van Eeten vindt de premie aan de hoge kant: “150 euro op jaarbasis is een hoog bedrag. De cyberverzekering kan alleen een succes worden als de premie zakt, dan kan het een standaardverzekering zijn die nagenoeg iedereen aanschaft.”

Is een cyberzekering nodig?

Waarschijnlijk is het voor veel mensen nog niet direct interessant om een cyberverzekering af te sluiten. De schadevergoeding is beperkt en ook de premie ligt namelijk aan de hoge kant. Veel internetgebruikers zullen daarom met voldoende bescherming uit de voeten kunnen. Daarnaast is het ook van belang dat gebruikers phishing-mails kunnen herkennen en bijvoorbeeld voor een aankoop wat onderzoek doen naar de webwinkel. In veel gevallen kom je na wat onderzoek al gauw tegen met welke bedrijf of met welke persoon je te maken hebt. Identiteitsfraude is echter wat ingewikkelder en kan vervelend gevolgen hebben, wees daarom voorzichtig met het online publiceren van identiteitsgegevens via Facebook of andere social media.

Voorlopig is het afwachten of de cyberverzekering een grote toekomst in Nederland zal hebben. In ieder geval zullen door de toename van het internetgebruik de risico’s ook verder toenemen. Verzekeraar VKG verwacht dat dergelijke verzekeringen tegen internetcriminaliteit de komende tijd verder zullen toenemen. Het Verbond van Verzekeraar spreekt van een doorbraak: “Deze verzekering speelt in op een nieuw risico. VKG is de eerste die hem aanbiedt, maar er zullen snel andere verzekeraars volgen”, aldus woordvoerder Rudi Buis.

Volgens het Verbond gaan steeds meer verzekeraars producten ontwikkelen tegen internetcriminaliteit. Ruud van Kampen, directeur van VKG, onderstreept tegenover de NOS dat steeds meer mensen digitale problemen hebben: “Het gaat om risico's die overal buiten vallen. Niet alleen schade met de bankpas maar ook onheuse bejegening op internet. Als ze je voor van alles uitmaken kan deze verzekering helpen om de belastende informatie van het internet te verwijderen. We hebben het dan over imagoschade.”

Gepubliceerd op 2 december 2015 om 14:44 uur.