Verzekeraars moeten meer helderheid bieden over dekking verzekeringen

Vanaf volgend jaar worden verzekeraars verplicht duidelijkere informatie te verstrekken over de dekking bij de verschillende verzekeringen. Het Verbond van Verzekeraars wil dat verzekeraars met digitale ‘Verzekeringskaarten’ duidelijkheid geven over wat wel én niet wordt gedekt door de verzekering.
Het Verbond wil meer duidelijkheid over dekking verzekering

Het Verbond wil meer duidelijkheid over dekking verzekering

Het moet straks voor consumenten in één oogopslag duidelijk zijn wat wel en niet onder de dekking valt van een verzekering. Verzekeraars worden vanaf 1 januari 2016 door het Verbond van Verzekeraars verplicht om standaard iconen bij verzekeringen weer te geven. Deze iconen, ook wel Verzekeringskaarten, moeten het voor consumenten duidelijker maken wat een verzekering wel of niet dekt. Onderzoek door GfK in opdracht van het Verbond heeft namelijk aangetoond dat consumenten niet goed op de hoogte zijn van voorwaarden en uitsluitingen. Met deze ‘verzekeringskaarten’ wil men de problemen rond ‘kleine lettertjes’ oplossen.

De Verzekeringskaarten worden vanaf volgend jaar verplicht ingevoerd voor de meest gangbare verzekeringen, zoals de autoverzekering, inboedelverzekering, opstalverzekering en reisverzekering. In de loop van 2016 gaat het Verbond ook kaarten ontwikkelen voor de minder gangbare verzekeringen. De iconen komen in beeld zodra een klant zich op een verzekering oriënteert. Op die manier zouden consumenten snel en makkelijk kunnen zien wat wel én niet verzekerd is. Het onderzoek door GfK zou hebben aangetoond dat de digitale Verzekeringskaart bijdraagt aan een beter begrip van de verzekering.


Animatie over Verzekeringskaarten door VanAtotZekerheid.nl

Duidelijke informatie

Ruim 91 procent van de respondenten die GfK heeft ondervraagd, wil duidelijkheid over wat wel en niet gedekt is door verzekeringen. Ook stelt 89 procent dat men snel wil kunnen vinden wat onder de dekking valt en 85 procent verlangt helder taalgebruik. Bijna de helft van de respondenten (46%) geeft aan na het afsluiten van een verzekering niet goed op de hoogte te zijn van wat er in de polisvoorwaarden staat. Bovendien vinden consumenten het lastig polisvoorwaarden van verzekeraars te vergelijken (43%) en een kwart meent dat het moeilijk te zien is wat wel niet gedekt is. Volgens algemeen directeur Richard Weurding van het Verbond zouden de Verzekeringskaarten daarom voorzien in de behoefte van consumenten.

Kanttekening

Vraag is echter wel of iconen de oplossing zijn om complexe polisvoorwaarden te verduidelijken. Voor bijvoorbeeld de hoogte van uitkeringen of van een eigen risico is een icoon eenvoudig toe te passen. Maar hoe wordt weergegeven dat eerste hulp in het buitenland niet wordt vergoed? Of dat schade aan de auto door inbraak of joyriding wel wordt vergoed? Kortom, niet alles kan duidelijk worden weergegeven in een icoon. Komend jaar zal gaan blijken hoe verzekeraars hiermee omgaan. Elke verzekeraar mag namelijk zelf de ‘Verzekeringskaart’ op maat maken voor de eigen producten. Ook Verzekeringen.com gaat de mogelijkheid bekijken of deze iconen op onze vergelijkingssite kunnen worden gebruikt. Een dergelijke oplossing zullen wij dan ook omarmen wanneer dit daadwerkelijk meer duidelijkheid schept voor consumenten.

Gepubliceerd op 15 december 2015 om 12:24 uur.