Verzekeraars investeren in dekking voor auto uitlenen

In de Verenigde Staten gaat de verzekeringsgroep State Farms’ een autoverzekering lanceren waarbij het uitlenen van de auto is verzekerd. Autobezitters die hun auto uitlenen zijn op dit moment vaak afhankelijk van hun reguliere autoverzekering en eventueel wat het verhuurplatform biedt.
Verhuren van je auto niet zonder risico's met reguliere autoverzekering

Verhuren van je auto niet zonder risico's met reguliere autoverzekering

Er zijn nog weinig verzekeraars waarbij een autoverzekering kan worden afgesloten waarbij het verhuren van je auto aan andere consumenten officieel is toegestaan. De Amerikaanse verzekeraar State Farms’ liet weten te gaan investeren in het verlenen van dekking bij het uitlenen van je auto. De nieuwe autoverzekering gaat ervoor zorgen dat de bestuurders en hun auto’s volledig gedekt zijn. In Nederland is het bijvoorbeeld mogelijk bij Centraal Beheer Achmea een autoverzekering af te sluiten waarbij het verhuren van je auto aan anderen wél officieel is toegestaan. Verder zijn er maar weinig reguliere autoverzekeringen die dit ondersteunen.

Auto uitlenen niet zonder risico’s

Het uitlenen van een auto wordt steeds populairder. Veel auto’s staan nu soms dagenlang stil. Bij het uitlenen van je auto via een verhuurplatform wordt schade door de huurder van je auto wel gedekt via een tijdelijke verzekering. Echter kan het voorkomen dat de tegenpartij jou, als eigenaar van de auto, aansprakelijk stelt voor de schade. De verzekeraar zal de geclaimde schade dan op jou verhalen omdat je de auto hebt verhuurt en de dekking dan niet geldig is. Het verhuren van je auto is namelijk officieel niet toegestaan. Met de huidige autoverzekeringen is het dan ook van belang goed na te denken over verhuur van je auto. Op dit moment is het namelijk nog een grijs gebied en lastig in te schatten wat de risico’s en gevolgen zijn van het uitlenen van je auto.

Verzekeraar State Farms’ en bijvoorbeeld het Nederlandse Centraal Beheer Achmea proberen dit grijze gebied nu weg te nemen. De schade die een ander met jouw auto maakt, is gedekt onder een aantal voorwaarden en de auto mag niet worden gebruikt voor andere doeleinden: bijvoorbeeld als taxi. Verzekeraars zoeken daarom nog naar oplossingen om een autoverzekering aan te bieden die goede dekking verleent bij het verhuren van je auto.

Gepubliceerd op 16 maart 2016 om 17:03 uur in de categorie autoverzekering.