Verzekeraars tonen coulance na kettingbotsingen A58

Daags na de uitzonderlijke kettingbotsingen op de A58 tussen Goes en Middelburg in Zeeland gaan verzekeraars samenwerken om de afwikkeling van de schade op te pakken. Daarbij zullen de verzekeraars geen onderscheid maken tussen WA- en WA-casco dekking.
Verzekeraars treffen unieke regeling voor betrokkenen bij kettingbotsingen op A58

Verzekeraars treffen unieke regeling voor betrokkenen bij kettingbotsingen op A58

De (letsel)schade die is ontstaan na de kettingbotsingen op de A58 tussen Goes en Middelburg wordt door verzekeraars gezamenlijk versneld afgehandeld. Onder coördinatie van het Verbond van Verzekeraars wordt schade proactief afgehandeld. Het Verbond heeft het ‘Draaiboek Kettingbotsingen’ in werking gesteld. Verzekeraars zullen op basis van een kentekenlijst en overzichtstekeningen contact opnemen met de betrokkenen om alle schades af te handelen. Daarbij kan op coulance van de verzekeraars worden gerekend, mede doordat er sprake is van een uitzonderlijke gebeurtenis.

Verzekeraars hanteren unieke regeling

Op basis van het aantal slachtoffers en het aantal betrokken aantal voertuigen, kan gesteld worden dat de kettingbotsingen op de A58 in Zeeland een uitzonderlijke gebeurtenis was. Verzekeraars benadrukken dan ook dat het om een unieke regeling gaat gezien het feit dat de toedracht van de kettingbotsingen moeilijk kan worden vastgesteld. Betrokkenen kunnen zowel de schade aan hun auto als de opgelopen letselschade bij hun autoverzekeraar indienen, ook wanneer zij slechts een WA-dekking op de autoverzekering hebben. Hierdoor kan worden gesproken van een faire en pragmatische aanpak door de verzekeraars.

Schuldvraag lastig vast te stellen

Daarnaast heeft volgens het Verbond van Verzekeraars de schade aan de auto geen effect op het aantal schadevrije jaren (de bonus-malusladder). Er wordt bij de schadeafhandeling ook geen onderscheid gemaakt tussen WA- en WA-Casco dekking. Het is volgens de verzekeraars namelijk te lastig om de schuldvraag vast te stellen. Het Verbond meldt tevens dat de schade van de kettingbotsingen in de ‘duizenden euro’s per voertuig’ loopt.

Veel Zeeuwen en Brabanders hebben hun autoverzekering afgesloten bij de ZLM. De verzekeraar verwacht de eerste expertises uiterlijk vandaag te starten. “Dat gaat een paar weken duren”, aldus directeur Verzekeringen Marinus Schroevers. “Het is een ongeval van een enorme omvang, en bovendien is een vijftigtal auto's nog niet vrijgegeven na het forensisch onderzoek.”

Lees ook:

Kettingbotsing! Wie is er schuldig?

Gepubliceerd op 18 september 2014 om 12:51 uur in de categorie autoverzekering.