Verzekerd fietsen in de stad duurder

Bij de aanschaf van een gloednieuwe fiets kiezen veel mensen ervoor deze te verzekeren. Zo dekt men het risico van diefstal af. De kosten van een fietsverzekering blijken behoorlijk uiteen te lopen.

De Consumentengids van juni presenteert een item over fietsverzekeringen. De conclusie lijkt sterkt op die bij elke vergelijking van verzekeringen: de premies bij verschillende verzekeraars lopen sterk uiteen. En niet alleen dat. Ook bij één verzekeraar wordt gewerkt met verschillende premies. Daarbij maken ze onderscheid naar regio.

Het klinkt niet onlogisch dat de premie voor een fietsverzekering in Amsterdam hoger is dan bijvoorbeeld in Bussum. Toch laten de cijfers van het CBS een heel ander beeld zien. Daar blijkt de gemeente Bussum juist de uitschieter te zijn - daar verdwijnen 15,4 op de 1.000 fietsen. In Amsterdam zijn dat er 'maar' 9. 

Een premievoorbeeld: de fietsverzekering voor een fiets van € 750 kost in Amsterdam  circa €180, en in Harlingen € 90. Het diefstalrisico in Harlingen is echter volgens het CBS 9,3 - hoger dus dan in Amsterdam!

De premie voor een fietsverzekering wordt niet alleen bepaald door de woonplaats en de waarde van de fiets. Ook de leeftijd van de verzekerde kan een rol spelen, en het soort fiets. Opvallend is dat de premie voor e-bikes lager blijken te zijn.

Gepubliceerd op 28 mei 2013 om 10:20 uur.