Zorgverzekeraar CZ maakt als eerste ziekenhuistarieven openbaar

Zorgverzekeraar CZ heeft onlangs als eerste de kosten van ziekenhuisbehandelingen tot € 885 bekend gemaakt. Dit is het maximale vrijwillige eigen risico waar verzekerden voor kunnen kiezen bij het afsluiten van een zorgverzekering. Nu de verschillende tarieven bekend zijn kunnen ziekenhuispatiënten makkelijker hun behandelingen vergelijken.
CZ maakt als eerste zorgverzekeraar haar ziekenhuistarieven tot € 885 bekend.

CZ maakt als eerste zorgverzekeraar haar ziekenhuistarieven tot € 885 bekend.

Om in Nederland te achterhalen wat het tarief is voor een ziekenhuisbehandeling wordt je vaak van het kastje naar de muur gestuurd. Zowel de zorgverlener als de zorgverzekeraar zijn hier niet duidelijk in. Vaak is het zo dat verzekeraars individuele afspraken maken met bijvoorbeeld ziekenhuis. Voor verzekerden met een hoog eigen risico is het van belang de verschillende tarieven inzichtelijk te krijgen.

Passantentarieven
Ziekenhuizen in Nederland zijn verplicht om ‘passantentarieven’ te vermelden op hun website. In de praktijk krijgen maar weinig mensen met deze tarieven te maken. Deze ‘passantentarieven’ zijn namelijk alleen van toepassing op personen die onverzekerd zijn, personen die in het buitenland verzekerd zijn of wanneer jouw zorgverzekeraar geen afspraken heeft met de desbetreffende zorgverlener.

Kosten ziekenhuisbehandeling achterhalen
CZ is de eerste zorgverzekeraar in Nederland die ervoor kiest om inzicht te geven in haar tarieven. Om te achterhalen wat de kosten zijn voor de behandeling die jij moet ondergaan kan je het beste de declaratiecode van je behandeltraject opvragen. Meer informatie en de volledige tarievenlijst vind je terug op de website van CZ.

Gepubliceerd op 10 augustus 2016 om 9:30 uur in de categorie zorgverzekering. Geactualiseerd op 16 november 2016 om 11:27 uur.