Zorgverzekeraar VGZ maakt ziekenhuistarieven tot 885 euro openbaar

Zorgverzekeraar VGZ maakt haar ziekenhuistarieven openbaar voor behandelingen tot 885 euro. Dit doen zij in navolging van CZ die als eerste haar tarieven inzichtelijk maakte eerder dit jaar. Patiënten krijgen op deze manier meer inzicht in de kosten van een ziekenhuisbehandeling.
Ook zorgverzekeraar VGZ maakt haar ziekenhuistarieven openbaar

Ook zorgverzekeraar VGZ maakt haar ziekenhuistarieven openbaar

Het is ontzettend lastig om te achterhalen wat een behandeling in het ziekenhuis precies kost. Iedere verzekeraar koopt elk jaar opnieuw zorg in bij verschillende instanties en maakt daarbij eigen afspraken. Met het openbaar maken van de tarieven, moet het voor patiënten makkelijker worden om behandelingen te vergelijken en hierin een keuze te maken. Bovendien zou er op deze manier ook een beter inzicht moeten komen wat betreft de kwaliteit van zorg.

CZ

CZ maakte in augustus als eerste haar tarieven bekend en bracht daarmee de discussie over het transparant maken van de tarieven op gang. Ook de Autoriteit Financiële Markten (ACM) is van mening dat het beter is wanneer zorgverzekeraars en ziekenhuis de tarieven openbaar maken.

Minister Schippers van Volksgezondheid heeft inmiddels ook een brief gestuurd aan de Tweede Kamer waarin zij heeft geschreven dat het van groot belang is dat ziekenhuizen hun tarieven openbaar gaan maken. Meer openheid over de prijzen zou een belangrijke stimulans kunnen vormen voor ziekenhuis om meer te werken met kostprijzen. De prijzen die zij hanteren zijn nu vaak gebaseerd op de budgetten die zijn afgesproken met zorgverzekeraars.

Gepubliceerd op 10 november 2016 om 10:00 uur in de categorie zorgverzekering. Geactualiseerd op 16 november 2016 om 15:52 uur.