Zorgverzekeraars geven €541 miljoen uit aan marketing

De komende maanden maken de zorgverzekeraars de premies bekend voor het jaar 2014. Per 1 januari hebt u weer de mogelijkheid om over te stappen naar een andere verzekeraar. Verzekeraars hebben al weer miljoenen euro’s gereserveerd om ons te verleiden om over te stappen.
Zorgverzekeraars geven miljoen euro's uit om verzekerden over de streep te trekken

Zorgverzekeraars geven miljoen euro's uit om verzekerden over de streep te trekken

Vorig jaar blijken de zorgverzekeraars gezamenlijk €541 miljoen uitgegeven te hebben aan marketing gericht op nieuwe klanten. CZ was de koploper met een marketingbudget van €183 miljoen. Menzis heeft het minst uitgegeven, maar ook nog steeds €42 miljoen. Ondanks dat er jaarlijks slechts drie tot zes procent van de verzekerden overstappen, doen verzekeraars er alles aan om zoveel mogelijk nieuwe verzekerden aan te trekken.

Als wij het gezamenlijke marketingbudget uitzetten tegen het aantal premiebetalende verzekerden, blijkt dat er vorig jaar €571 per premiebetaler is uitgegeven aan marketing. Dit komt ongeveer overeen met vijf maanden premie. Uitgaande van deze cijfers zit er nog wel een marge in de premie om de maandelijks te betalen premie te verlagen. De prijsvechters hoeven niet te adverteren want zij trekken klanten aan door de lage maandelijkse premies.

Tot 2006 hadden wij in Nederland de ziekenfondsverzekering voor werknemers tot een inkomensgrens. De ziekenfondsverzekerden waren verzekerd bij de verzekeraar die verbonden was aan de betreffende regio. De Nederlanders die niet bij het ziekenfonds terecht konden moesten zich verzekeren bij een particuliere verzekeraar. De marketingbudgetten van de particuliere verzekeraars waren in die tijd veel kleiner en de ziekenfondsen hoefden niet te adverteren. Achteraf gezien was het oude systeem nog niet zo’n slecht systeem.

Gepubliceerd op 16 oktober 2013 om 8:38 uur in de categorie zorgverzekering. Geactualiseerd op 14 januari 2014 om 0:00 uur.