Zorgverzekeringspremie stijgt in 2018 volgens zorgverzekeraar DSW

De zorgverzekering wordt ook volgend jaar weer duurder. Deze uitspraak deed Chris Oomen, directeur van zorgverzekeraar DSW, in een interview met Radio 1. Oomen is niet de enige die verwacht dat de basispremie in 2018 zal gaan stijgen.
Door een tegenvaller van 400 miljoen euro verwachten zorgverzekeraars dat de premie in 2018 ook weer zal gaan stijgen

Door een tegenvaller van 400 miljoen euro verwachten zorgverzekeraars dat de premie in 2018 ook weer zal gaan stijgen

Eerder al lieten verzekeraars Achmea en CZ al doorschemeren dat zij verwachten dat de zorgpremie in 2018 wederom zal stijgen. De speculaties van de DSW-topman komen dus ook niet uit de lucht vallen. Zorgverzekeraars hebben te maken met een onverwachte financiële tegenvaller van circa 400 miljoen euro. Deze tegenvaller zal worden doorberekend aan de verzekerden zo is de verwachting.

“De inkomsten uit het zorgverzekeringsfonds zijn in 2016 lager uitgevallen. Dit heeft geleid tot een tegenvaller van 400 miljoen euro. Dit zal gecompenseerd moeten worden in de premie. Want onze reserves dalen hierdoor en we kunnen onze premies daarom niet laag houden.” aldus Oomen in het interview.

Voorbarige conclusie

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) benadrukt dat de premies voor volgend jaar nog lang niet vast staan en afhankelijk zijn van meerdere factoren. Ook de Patiëntenfederatie Nederland en de Consumentenbond noemen de premiestijging waar Oomen het over heeft nogal voorbarig. Het wordt pas in september duidelijk hoe een en ander onder de streep uit zal pakken.

Onderzoek

Zorgverzekeraars Nederland zegt bekend te zijn met de verkeerde raming waardoor er minder geld beschikbaar is uit het zorgverzekeringsfonds. Ook geven zij aan dat er nog niets zinnigs te zeggen valt over de zorgverzekeringspremie van volgend jaar. Desondanks gaat het ministerie van VWS wel uitzoeken waar het bedrag van 400 miljoen euro vandaan komt.

Gepubliceerd op 7 augustus 2017 om 8:00 uur in de categorie zorgverzekering.