Zorgverzekeringsfonds

Zorgverzekeraars verdienen op twee manieren hun geld. Rechtstreeks bijvoorbeeld via de zorgpremie, maar ook via het zorgverzekeringsfonds. Wat dit zorgverzekeringsfonds inhoudt, leggen wij hieronder aan je uit.

Het zorgverzekeringsfonds financiert als het ware de Nederlandse zorgverzekeringswet. Het fonds bestaat uit de inkomsensafhankelijke bijdrage en een bijdrage van het rijk. Deze inkomsten worden door het zorgverzekeringsfonds vervolgens weer verdeeld onder alle zorgverzekeraars.

Verdeling zorgverzekeringsfonds

Het zorgverzekeringsfonds verdeeld dus deze inkomsten onder de verzekeraars, maar hoe wordt de hoogte dan bepaald? Dat gebeurt door middel van twee factoren. Als eerste kijken ze naar het aantal verzekerden dat een polis heeft lopen bij de zorgverzekeraar. Hoe meer verzekerden, des te hoger het bedrag dat het zorgverzekeringsfonds betaald. Een ander woord hiervoor is ook wel de vereveningsbijdrage.

Naast het aantal verzekerden, kijkt het zorgverzekeringsfonds ook naar de samenstelling van de verzekerden. Zorgverzekeraars met veel polishouders die een hoge kans hebben op ziekte krijgen een hogere vergoeding uitgekeerd. Dit wordt ook wel risicoverevening genoemd.

Begrip over de zorgverzekering omschreven in augustus 2017. Laatst gewijzigd op 7 augustus 2017.