Wat moet ik doen bij een conflict met m'n rechtsbijstandverzekeraar?

Ik heb een rechtsbijstandverzekering afgesloten voor juridische hulp bij conflicten. Maar nu heb ik een conflict met mijn rechtsbijstandverzekeraar. Wat nu?

Dit is natuurlijk een vervelende situatie. Je hebt de hulp ingeroepen van je rechtsbijstandverzekeraar, omdat je een juridische probleem hebt. Je hebt niet voor niets een rechtsbijstandverzekering.

Alleen zegt de verzekeraar dat ze niets voor je kunnen doen. Bijvoorbeeld omdat het conflict aan jou zelf ligt. Of omdat er niet genoeg bewijs is tegen de tegenpartij. Of omdat het bedrag waar het om gaat te laag is om de kosten van een procedure te gaan maken. Terwijl jij gewoon je recht wilt halen.

Een conflict dus, maar dan met je rechtsbijstandverzekeraar. Tegen de beslissing van de verzekeraar kun je in beroep gaan. Er moet dan een onpartijdige deskundige ingeschakeld worden, die oordeelt of jij gelijk hebt - of misschien toch de verzekeringsmaatschappij. Hoe dat precies werkt verschilt per verzekering. Dat kun je vinden in de polisvoorwaarden van jouw rechtsbijstandverzekering.

Vraag over rechtsbijstandverzekering met betrekking tot algemeen beantwoord in januari 2013. Laatst gewijzigd op 1 april 2014.