Kan ik zomaar een rechtszaak starten met een rechtsbijstandverzekering?

Nee, ook wanneer u een rechtsbijstandverzekering heeft afgesloten kan je niet voor iedere onenigheid een rechtszaak starten.

De beslissing om al dan niet een rechtszaak te starten ligt over het algemeen bij de verzekeraar waar je jouw rechtsbijstandverzekering hebt afgesloten. De verzekeraars kijkt onder meer naar de schuldvraag: sta jij volledig in je recht of heb je toch gedeeltelijk schuld? Ook kijkt de verzekeraar naar de kans op winst van het proces en het eventuele financiële belang in de zaak. Al deze factoren kunnen een reden zijn waarom de verzekeraar kiest om niet te procederen.

Besluit de rechtsbijstandverzekering om jouw zaak aanhangig te maken, dan kan je in de meeste gevallen wel zelf je juridisch adviseur of advocaat kiezen. Maar let op. De vergoeding van externe kosten door de rechtsbijstandverzekering zijn in de meeste gevallen aan een maximum gebonden. Lees de polisvoorwaarden van jouw rechtsbijstandverzekering door om te zien om welke bedragen dit gaat.

Vraag over rechtsbijstandverzekering met betrekking tot algemeen beantwoord in oktober 2016. Laatst gewijzigd op 13 oktober 2016.