Waarom rechtsbijstandverzekering nemen?

Ik twijfel over het afsluiten van een rechtsbijstandverzekering. Waarom is dat verstandig en wat zijn dan de voordelen van het afsluiten van een dergelijke verzekering?

De kans dat een persoon in Nederland in het leven een keer met een juridisch conflict te maken krijgt is bijzonder groot. Juridische conflicten kunnen namelijk op veel verschillende gebieden betrekking hebben. Denk maar eens aan het kopen van een wasmachine, waarop het consumentenrecht van toepassing is of aan het hebben van een arbeidsovereenkomst, waar het arbeidsrecht betrekking op heeft.

Zo zijn er talloze gebieden in het dagelijks leven van personen, waar een juridisch geschil uit kan ontstaan. Wat doe je bijvoorbeeld als jouw werkgever je op staande voet heeft ontslagen?

Je kunt dan bijvoorbeeld actie ondernemen door een advocaat in te schakelen die een flink uurtarief in rekening brengt. Het hoge tarief van een advocaat brengt kosten met zich mee, die uiteindelijk hoog op kunnen lopen. In het geval dat er sprake is van een rechtsbijstandverzekering, had je in een dergelijke situatie daar een beroep op kunnen doen.

Een van de grote voordelen van het afsluiten van een rechtsbijstandverzekering is dan ook dat je voor een betaalbaar bedrag altijd aanspraak kunt maken op juridische bijstand op verschillende rechtsgebieden. Je betaalt een premie per maand en bent daarbij verzekerd van juridische bijstand voor het rechtsgebied, waar je de dekking voor hebt afgesloten.

Een ander voordeel is dat je niet op zoek hoeft te gaan naar een advocaat die jouw belangen kan behartigen, want met één telefoontje naar de verzekeraar van de rechtsbijstandverzekering schakel je een deskundig jurist in.

Vraag over rechtsbijstandverzekering met betrekking tot algemeen beantwoord in december 2013. Laatst gewijzigd op 1 april 2014.