Reisverzekering en bosbranden: wat kan de reisverzekeraar voor je doen?

Vele toeristen zijn momenteel slachtoffer van de bosbranden die Frankrijk en Corsica teisteren. Wat kan je reisverzekering voor je betekenen in het geval van een natuurramp zoals een bosbrand?
Verzekerd bij een bosbrand?

Verzekerd bij een bosbrand?

De reisverzekeraar kan je op diverse vlakken helpen wanneer je slachtoffer wordt van een natuurramp. Natuurlijk is het allerbelangrijkste dat jij en je reisgezelschap in veiligheid zijn. Het advies is daarom ook om altijd de aanwijzingen op te volgen van de lokale autoriteiten en de ontwikkelingen te volgen via het Ministerie van Buitenlandse zaken.

Vervangend verblijf bij bosbrand

Bij een bosbrand kan het voorkomen dat er wordt besloten tot evacuatie. In dat geval wordt je in veiligheid gebracht en ergens (centraal) opgevangen. Wanneer je niet binnen 24u terug mag, kan het zo zijn dat je extra kosten moet maken voor een andere accommodatie. Wanneer de hulpdiensten jou in veiligheid hebben gebracht heb je vanuit je reisverzekering recht op een vergoeding voor een vervangend verblijf. Neem hiervoor contact op met de alarmcentrale van je verzekeraar.

Eerder naar huis na een natuurramp

Het is begrijpelijk dat wanneer je zoiets heftigs als een natuurramp meemaakt je eerder naar huis wil. In zo’n geval kan je het beste contact opnemen met je touroperator. Zij kunnen je adviseren en helpen hiermee. Wanneer je op eigen gelegenheid naar het gebied bent afgereisd kan je het beste even met de alarmcentrale van je reisverzekering bellen.

Vakantieverblijf niet bereikbaar

Moet je nog afreizen naar het getroffen gebied? Check dan op voorhand of de camping, het vakantiehuis of de accommodatie wel bereikbaar is. Is het door de bosbrand niet mogelijk om je vakantieverblijf te bereiken of is de accommodatie er niet meer, dan kan je de eventuele annuleringskosten vergoedt krijgen uit je annuleringsverzekering. Ook bieden zij de mogelijkheid om te boeken naar een andere accommodatie.

Wil je zelf niet meer naar het getroffen gebiedt reizen, dan is de kans groot dat de kosten voor het annuleren van de vakantie niet worden vergoed. Sommige verzekeraars bieden een extra dekking aan waar deze kosten weer wel onder vallen. Lees daarom vooraf goed de polisvoorwaarden door.

Vraag over reisverzekering met betrekking tot algemeen beantwoord in juli 2017. Laatst gewijzigd op 31 juli 2017.