Hoe werkt het opzeggen van een verzekering?

Als ik denk aan het overzetten van mijn verzekeringen neem ik de moeite niet, ik ben toch altijd te laat met opzeggen. Klopt dat?

Nee, dat klopt niet meer. Voorheen kon je dat inderdaad makkelijk overkomen. Had je eindelijk de moeite genomen om je verzekeringen eens goed op een rijtje te zetten. Met een goede vergelijking kwam je erachter dat ze veel voordeliger afgesloten konden worden. En als je dat dan wilde regelen, dan bleek dat jouw polissen nét weer met een jaar waren verlengd. Zonder dat je dat wist. Zo zat je er toch nog een jaar aan vast. Hoe frustrerend!

Dat is tegenwoordig niet meer zomaar mogelijk. Door de 'Gedragscode geïnformeerde verlenging en contractstermijnen' mogen verzekeraars jouw polis sinds 1 januari 2010 niet meer stilzwijgend verlengen. Ze moeten je laten weten dat het contract dat je afgesloten hebt gaat aflopen. Reageer je daar niet op, dan loopt de polis gewoon door. Alleen niet voor een jaar: je kunt de verzekering dan op ieder moment opzeggen. Je hebt dan wel een opzegtermijn, die is maar één maand.

De laatste regel geldt niet voor zorgverzekeringen. Die lopen een vol jaar en zijn niet tijdens het jaar op te zeggen. Overstappen naar een andere zorgverzekering kan daardoor alleen per 1 januari.

Kun je dan geen verzekering met een langere looptijd meer afsluiten? Jawel, dat kan wel, bijvoorbeeld een polis voor vijf jaar. Alleen daar moet je dan wel heel uitdrukkelijk mee akkoord gaan - het kan niet meer zonder dat je dat heel goed in de gaten hebt.

Vraag beantwoord in juni 2013. Laatst gewijzigd op 1 april 2014.